04 Jan
04Jan

Den extroverte är en social varelse som kan bli upprymd och euforisk när många människor är inblandade. Det finns en glöd, en passion kring extroverta, de är festens motor och de stänger baren. Introverta kan också festa, men vi gillar ofta förfesten bättre än efterfesten. Jag blev alltid så oförstående när folk ville bryta upp och gå ut. ”Varför ska vi gå någonstans där vi måste köra och betala pengar för att vråla ikapp med högtalare?” 

En extroverts energi kan upplevas som smittande och upplyftande. Främst upplever andra extroverta det så. De kan vara egocentrerade. Jag har stött på extroverta som pratar om sig själv i tredje person. Men oftast är extroverta varma människor som bidrar till god stämning. 

De älskar andra människor och att dela sina liv och sin glädje med dem. Extrovertas charm kan lätt misstas som flirt även när de inte menar det. Inte sällan har de förmågan att lura ut introverta ur sitt skal och tvinga oss att ha kul. De har en tendens att påverka och ibland även dominera andra människor. På fester ser de ofta sin själva som ett slags drevhundar vars uppgift det är att få igång de stela människorna, alltså de introverta vid bardisken. 

Det är alltid en extrovert som med studsiga steg släpar ut introverta på dansgolvet. Själv avskyr jag den här känslan av att jagas upp på ett dansgolv. På fester känner jag mig som en sådan där hummer i ett akvarium på en restaurang. Det är bara en tidsfråga innan någon ska peka på mig och välja ut mig som middag. 

Det har bedrivits mycket forskning kring hur introverta och extrovertas hjärnor arbetar med information. Extroverta är snabba i tanken och trumfar introverta när det gäller det som sinnena tar in. Den delen av hjärnan som hanterar synintryck arbetar för högtryck hos extroverta. Ifall jag skulle be dig nämna en frukt som börjar på bokstaven P, skulle du sannolikt vara snabbare att svara som extrovert. 

När det däremot handlar om andra typer av uppgifter, det som kräver djupare, längre tankearbete seglar introverta ikapp illa kvickt. Vi tänker långsamt men i stora sjok. Introverta tar in mycket information i samma tankeprocess innan vår analys är klar. Man kan se det som att vi fyller ett helt lastbilsflak med tankar innan vi transporterar dessa till munnen, eller pennan. 

Extroverta har istället en budcykel som kan skicka iväg direkt och hinna köra många gånger på samma tidsrymd. Det är en stor skillnad på att vara dum och på att tänka långsamt. Det senare är ett introvert drag som ofta förväxlas med det förstnämnda. Att vara den första att tala om ett problem har ingen koppling till att vara den som faktiskt löser det. 

Musikaliska underbarn är i klar majoritet introverta. Det finns en logik i detta om du betänker uppgiften att bli en expert på något. Vägen till sann expertis bestå av en mördande mängd monoton upprepning. Den handlar om hyper-fokus och ett djupt engagemang. Detta är egenskaper som ligger nära den introverta sidan av en människas personlighet. 

Introverta tröttnar inte på uppgiften lika lätt som extroverta och därför når de ibland en mycket hög specialiseringsnivå inom det de gör. Introverta är en minoritet i världen men i majoritet bland verkligt begåvade. En statistik observation som stödjer detta är att ju högre IQ en människa har, desto högre är sannolikheten för introvert personlighet. Organisationen MENSA påstår att majoriteten av deras medlemmar är introverta. 

Även emotionell intelligens, så kallad EQ, är ett av de starka korten för en introvert. Detta kan låta märkligt. Hur kan socialt obekväma och inåtvända människor vara skickliga på att förstå känslor? Någon har påstått att introversion är att likna vid social dyslexi. Detta är felaktigt. Vi kan läsa av sociala situationer. Väldigt bra.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.