18 Dec
18Dec

Vi lever just nu i en tid av fysisk distansering och att inte få vara nära familj och vänner kan kännas tungt. Under rådande coronapandemi har den digitala tekniken varit avgörande för våra sociala kontakter men den når inte alltid riktigt hela vägen fram. 

Behovet av fysisk närhet försvinner inte bara för att vi blir äldre. Beröring är viktigt genom hela livet. Med beröring avses inte enbart kramar eller intima kärleksstunder utan även det lilla  räknas. 

De positiva effekterna av beröring kommer även med den beröring som knappt märks av, så som en lugnande hand på armen eller en smekning över ryggen.

Beröring aktiverar de delar av vårt nervsystem som gör oss avslappnade. Beröring utsöndrar även vårt ”må-bra” hormon oxytocin som gör oss lugna och glada och endorfin som har en smärtstillande effekt. 

Ytterligare fysiologiska effekter av beröring är att den sänker vår puls, lindrar smärta, stärker immunförsvaret och sänker halterna av stresshormon som kortisol. När vi får beröring så känner vi oss sedda och trygga vilket ökar vår tillit till andra människor. Beröring fyller en viktig social funktion och den gör oss mer villiga till samarbete och hjälpsamhet. 

Brist på fysisk närhet kan leda till någonting som kallas för hudhunger och studier visar att vi har ett fysiskt behov av beröring precis som vi behöver syre, mat och vatten. 

Ofta känns det som om någonting fattas och risken finns att detta tomrum fylls med destruktiva vanor eller flyktbeteenden. Men hur förhåller vi oss till vårt mänskliga behov av beröring i en tid när vi ombeds hålla två meters avstånd från varandra? 


Ge dig Själv lite kärlek ❤️

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.