04 Jul
04Jul

Du har väl hört talas om fotboll men sällan eller kanske aldrig hört talas om bollmöten. Skillnaden mellan dessa två är att i fotbollen förekommer en boll i spelet dock i bollmöten saknas en boll. Men dessa två har något gemensamt nämligen tiden. 

På tal om tid så är den en dyrbar valuta som arbetsplatser ofta slösar med genom att kalla till möten som i sin grundstruktur är helt extroverta. De har speciella namn dessa möten: brainstorming eller bollmöten där man ska ”bolla” idéer. Det är ju toppen om du är en sådan som får idéer av att prata, men värre för dig om du är som jag som inte får igång tankeverksamheten eftersom alla pratar när du försöker tänka. 

För att inkludera båda extroverta och introverta är det bättre om chefen ber alla att tänka igenom förslag i förväg och sedan presentera sina färdiga idéer på mötet. Då kan de extroverta bolla bäst de vill utanför och de introverta behöver inte lägga sin tid på att höra extrovertas process fram till en färdig idé, de kan istället skapa egna idéer. 

Ledarens ansvar är att säga till att alla ska hålla sig till ämnet. Annars finns det risker att det hela blir en monolog och glider iväg. 

Vi ser det ofta i debatter då en person kanske tar upp jämlikhet och ett monologmonster gapar: ”Hur kan du stå upp för Jämlikheten när barn svälter i Afrika?!”

Det är ett klassiskt grepp, att klaga på en persons kamp genom att ta upp andra, kanske större saker att kämpa för.

Föreställ dig att du ska feedbacka en monologmonster och du ska försöka förklara för denna att du blev sårad på grund av dennas beteende eller olämpliga handlingar eller ord. Då kommer monologmonster att försöka då och då dra fokus från dina känslor och det kan gå så långt att du börjar tro att det är du som tänker fel eller har missuppfattat monologmonstrets beteende, handlingar eller ord. 

De typiska påståendet från monologmonster är att du har missförstått, eller att du har feltolkat eller överdriver. 

Ordet feedback missbrukas och misstolkas, feedback betyder inte att du ska berätta hur dålig en person är, det är att ge personen i frågan en chans att bli ännu bättre. 

Många definierar feedback som något som både kan vara positivt och negativt. Men min fråga är: vad är negativ feedback eller negativ kritik? 

Varken ”negativ feedback eller negativ kritik behöver inte vara negativt” 

Det som kan vara mindre lämpligt är sättet hur man förmedlar den ”negativa feedback eller kritik” självklart är syftet lika viktigt som sättet hur man förmedlar ”den negativa feedback” eller ”kritik”.

Om det är så att det finns negativ kritik då har jag mer förståelse för varför en del människor drar sig för att utveckla andra. För hur surt det än kan smaka att få kritik, är denna en del av ens utveckling. Hur ska jag kunna utvecklas om jag aldrig får den där sura kritiken? Självklart måste denna kritik ha en tydlig substans och en tydlig grund och framförallt ett tydligt syfte. Nämligen denna människans utveckling.

Människor som inte tåler ”negativ kritik” är människor som har fastnat i sin utveckling. Ingen människa njuter av att få ”negativ kritik” jag antar att den människa existerar inte, däremot finns två typer av människor, de som tåler ”negativ kritik” och de som inte tåler att bli kritiserade. 

För att man ska kunna tåla att bli kritiserad behöver man en daglig dos av ödmjukhet. Man måste helt enkelt bota högmodet med en större dos av ödmjukhet, detta kommer att resultera att du kommer att vara mer mottaglig för det du kanske uppfattar som ”negativ kritik”, och egen utveckling får du som bonus. 

Bollmöten är precis som det låter, två eller flera personer som ger möjligheter till varandra att bolla tankar och idéer utan att behöva försvara sig. Bollmöten kan även appliceras i ett möte mellan två människor där det ena ska feedbackas. Det är viktigt att den som ger feedback ger också möjligheten, utrymme för en dialog där båda är öppna för att försöka förstå varandra. Ett tips till dig som har fått feedback, du kan försvara dina känslor men lägg största fokus på den andras känslor och be om förlåt. 

Och till dig som ger feedbacken, var förlåtande om du märker att mottagaren menar på allvar när denna ber om förlåt. 

Blanda inte ihop att ge feedback och att förolämpa någon, konstigt nog finns det människor som blandar ihop dessa två. 

Undvik att feedbacka någon inför andra människor, ibland behövs det men det är mycket sällan man behöver göra så. 

Och till sist, det är bara högmod som säger att det finns negativ kritik, ödmjukheten är öppen för det mesta. Ödmjuka människor är kända för sin intelligens, utveckling och framgång. Och även högmodiga människor är kända för att stampar i samma vattenpöl resten av sina liv. 

SÄG TILL ATT DU VACCINERAS MED ÖDMJUKHETENS VACCIN. 

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.