27 Feb
27Feb

Det är ingen hemlighet att människor med bristande självinsikt propagerar skitsnacket. Skitsnackaren behöver alltid en ”skitsnack-bärare.” Skitsnacket får inget liv om det ej sprids omkring. 

Det finns alltid någon som snackar skit och någon som bär skitsnacket vidare. Skitsnacket existerar överallt men idag tänker jag skriva om, skitsnacket på arbetsplatsen. Jag arbetade på ett företag för ganska många år sedan där jag var chef på en avdelning. Jag var nyanställd som chef och efter ca 2 månader började en kollega snacka skit om mig. 

Denna kollega gick till min chef som var ägare och VD.n på företaget, och sa en massor av olämpliga saker om mig. Denna VD.n var och är en ledare och chef som förstår vad civilkurage är. 


När kollegan hade påstått en massor av tokigheter om mig, satt VD.n stopp på skitsnacket, denna chef och företagsägare hade en hel del av kunskap om psykologi. Han förstod att den som snackar skit, vad denna gör i själva verket är att presentera sig själv, och inte den man snackar skit om. VD.n feedbackade kollegan med skarphet och krävde ett slut på skitsnacket. Kollegan fick ändå en förklaring, varför VD.n förstod att det hela var rena skitsnack. 


VD.n var min ledare och min coach och han hade lagt en hel del med tid att se hur jag jobbade, hur jag tänkte och framförallt mina syften i varje beslut. Han förstod att jag arbetade lite annorlunda men han var väldigt nöjd med resultatet. Min ledare hade inte missat mitt engagemang och han viste att jag gjorde mitt bästa och lite till om behovet fanns. 


Det finns två typer av ledare. Jag kallar dessa för: ledaren som silar skitsnacket och ledaren som bär skitsnacket. Ledaren som silar skitsnacket är ledaren eller chefen som känner sin personal, denna ledare eller chef är väl insatt i vad personalen gör, varför görs på det sättet, känner till personalens engagemang och framförallt resultatet av det hårda arbetet. Den typen av ledare har civilkurage och avslöjar hemligheten bakom skitsnacket. 

Sedan finns ledaren som är skitsnackbärare, denna typen av chef eller ledare är inte insatt i vad personalen gör, denna typen av ledare har inte intresserat sig för sin personals engagemang, arbetsprocess, resultat och har ingen förtroende för sina medarbetare. Därför så fort denna få höra något ”negativt om någon av hans eller hennes personal, kommer denna direkt påpeka detta till den berörda. 


Det borde finnas ett krav för att bli chef eller en ledare, en grundlig kunskap om psykologi, detta skulle underlätta så otroligt mycket för ledaren själv och framförallt för personalen. Så fort vi har med människor att göra, behöver vi en grundlig kunskap om psykologi. 


På det företaget fanns också en chef kollega som påstod visa saker om en av mina medarbetare, denna kollega påstod att en av mina medarbetare hade attityd och ett avvikande beteende. Ni får gissa om jag reagerade. Jag blev mer eller mindre skogstokig, jag är extrem allergiskt när visa människor talar om saker dem inte förstå vad dem pratar om. Attityd och avvikande beteende?  Då ställde jag en fråga till min kollega: Kan du beskriva för mig vad ett avvikande beteende är?  Denna kollega var så pass klok att han inte svarade på min fråga. 

Jag förstod dock vad han egentligen menade med detta, men jag hjälpte honom på tråden. Låt oss säga att du är kanske mitt i en skilsmässa en jobbig sådan, eller att någon som du älskar är dödsdömd på sjukhuset. Skulle du vara trevlig på jobbet då? Förmodligen inte svarade han. Okej, vad tycker du om jag säger att du verkar ha attityd och ett avvikande beteende när du inte är så trevlig?  Det blev en helig tystnad. 


Det du säger om min medarbetare är tokigt och det säger du för att du inte har tagit dig tid att ta reda på varför han gör som han gör. Hans mamma är döende och hans fru fick allvarlig cancer och han har ekonomiska problem. Vad förvänta du dig av en sånt person?  Tystnaden blev långvarig. 

Från och med den dagen vågade ingen säga något om någon av mina medarbetare. Jag hade koll på mina medarbetarens styrkor och svagheter, jag uppskattade deras engagemang och hårda arbete. Om det är någon som ska ge kritik till min personal är bara jag och ingen annan. 


Det positiva med denna specifika händelse, var att från och med den dagen försvann skitsnacket, det var inte lönsamt att komma till mig med skitsnack för då skulle denna konfrontera sig själv med sitt eget skit. Jag är så otroligt tacksam för min dåvarande chef och VD.n på företaget. Vi hade lika syn på skitsnacket. 

Var inte orolig om någon snackar skit om dig. Du är så pass intressant att folk lägger tid och energi på att tala om dig. Kom ihåg att när någon snackar skit om någon annan, vad denna gör är att presentera sig själv för dig, det slår aldrig fel. 

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.