05 Jan
05Jan

Att be om hjälp gör dig sårbar. Du kommer snabbt att märka vilka som vill och inte vill hjälpa dig. Vetskapen att det finns de som inte hjälper kan såklart göra ont. Men att lägga dig platt, att inte ens be om hjälp, är detsamma som att ta emot den falska tanken om att det inte finns någon som vill hjälpa dig. 

Världen och människor är bättre än den tanken, mycket bättre. Jag lovar. 

Vissa av oss har haft turen att växa upp med folk som varken utnyttjat eller låtit oss känna oss dåliga när vi bett om hjälp. Tvärtom, de får oss att känna oss hjälpta. Och tacksamma. Sedan finns det de som fått en mental skamvrå sedan tidig ålder och därför avböjer att ställa frågan resterande dagar i livet. 

Oavsett vilken kategori du tillhör så är skam något du måste släppa. Att be om hjälp och att skämmas är ingen bra kombination. 

Om någon vill ej hjälpa dig, så är det viktigt att du tänker att ”Den där personen vill inte hjälpa dig, det här säger ingenting om den du är, utan det säger allt om hur den där personen ser på folk som ber om hjälp.” 

Rockartisten och författaren Amanda Palmer har skrivit om konsten att be om hjälp, konsten att fråga. I ett gripande Ted Talk berättar hon om de möten hon hade med personer som kom fram och gav henne pengar för det gatujobb hon hade som stillastående vitmålad staty. Det fanns de som skrek ”skaffa dig ett jobb” från förbipasserande bilar. Hon höll minen bakom sin vita målning och tänkte ”det här är ju mitt jobb”.

Lönen hon fick var rätt förutsägbar, berättar hon. ”60 dollar på tisdagar, 90 dollar på torsdagar.” Och de möten hon fick med totala främlingar gjorde att hon älskade det hon gjorde. Bakom sitt vita smink gav hon en lång blick som sa ”tack för hjälpen” och ett leende, medan personen som skänkt mycket gav henne en blick av ”tack för att du ser mig”. 

Hennes jobb gav något. Varje dag fick hon glåpord och blickar från främlingar som såg ner på hennes sysselsättning. Men hon fick också ta emot många möten och se vad fin mänskligheten är egentligen. 

Hon säger att det i grunden handlar om tillit, och att ropa på hjälp är att lita på att det finns de som vill hjälpa. 

Hur många svenskar är isolerade? 

Är det någon som vet? 

Kan det finnas 400 000 ? 

Oavsett siffran av isolerade svenskar i landet, så är det uppenbart att vi lider av isolering i detta vackra land. 

De saknar umgänge och nära vänner trots att de kanske har familj. Familjen träffar de högst någon gång i kvartalet. Så de lever sina liv mer eller mindre ensamma. 

Jag tror att både du och jag har en koppling till dem på något sätt. Tänk på de anhöriga du har som du träffar någon enstaka gång per år. Hur ser deras liv ut annars? Ring och fråga, ta en fika utöver släktträffen. Ring bara och ge samma effekt som Amanda Palmer gav till de som gav henne ett mynt. Känslan av ”jag ser dig”. 

Klart du ska bli sedd, klart du förtjänar att bli hjälpt. Vi är ju människor inte ensamvargar. 

ATT BE OM HJÄLP 

Det handlar om att be om hjälp på ett sätt som inte får andra att känna sig dåliga eller tvungna. De ska se att du behöver hjälp, de ska inte känna mer än förståelse för det. Sedan får de, utifrån deras horisont, göra valet själva. Men det ska inte påverka din självkänsla. Däremot din insikt och förståelse för hur du kan förhålla dig till personen du frågade framöver. 

Du kommer säkert att möta personer som lämnar dig, som ger dig kalla handen, men du kommer också mötas av folk som kommer fram till dig för att hjälpa. Fokusera på den senare gruppen. 

KARTLÄGG DINA BEHOV. 

För att du inte ska sitta där på din själsliga trottoarkanten, ta en stund och fundera på vad du skulle behöva hjälp med. Ett första steg är erkänna det för dig själv. Hur skulle ditt liv bli bättre, underlättas och kanske få mindre stress om vissa behov var uppfyllda? Gör dig en tjänst och var ärlig mot dig själv oavsett hur stora eller små problemen är. 

Tro mig, det finns säkert de som redan har insett dina behov och bara väntar på att du ska inse dem själv så att de kan få hjälpa dig ur dem. 

Har du kartlagt dina behov? Om svaret är ett ja, då är du redo för att fortsätta läsa en stund till. Men om svaret är ett nej, då ska du avstå från följande texter. Blev du nyfiken? Okej då, fortsätt läsa 🙂.

KARTLÄGG DINA HJÄLPARE 

Efter det ska du hitta personerna som skulle kunna hjälpa dig att lösa dessa behov. Kartlägg dina hjälpare för att lättare kunna anpassa ditt sätt att tala till just dessa personer. Är det så att du har en vän som hör av sig till dig stup i kvarten under jobbtid så kanske hon är delskälet till din stress. Då kan du säga det utan att vara anklagande. 

Förklara för henne att du har ett behov av ett större lugn i vardagen och att du är högkänslig just nu. ”Jag uppskattar att du hör av dig, men om du kan göra det utanför jobbtid så skulle jag få mindre stress och mer glädje av att du hör av dig eftersom det sker när jag är tillgänglig och kan svara.” 

VAR MODIG MEN INTE KLÄNGIG

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.