08 Jan
08Jan

Vi alla känner till Covid-19 och dess motaktioner. Det sägs att covid-19 vaccinen hjälper, låter detta vara osagt. 

Men det finns ett annat virus som är dödligare än covid-19 däremot rapporteras inte antal dödligheten på grund av den mest fruktansvärda virus någonsin. Den kallas för: 

BITTERHET 

Att bitterhet förpestar livet är nog alla medvetna om, men att bitterhet kan vara så giftigt för hälsan att det kan jämställas med rökning och även ge hjärtbesvär kanske inte alla är medvetna om.

Bitterhet är en känsla som kommer från att man känner sig orättvist behandlad. Att något, eller någon, som man lagt ner mycket tid, arbete, energi, engagemang och kanske kärlek på, något som man helt enkelt investerat sin själ i, tas ifrån en eller på annat sätt blir förstört.

Förlusten som drabbar är svår att förstå och svåra att acceptera och istället för att bearbeta den och gå vidare så tar känslan av orättvisa över och personen börjar älta. Andra vanliga känslor är att tycka synd om sig själ, att det inte finns något hopp och att livet saknar mening. Så småningom resulterar det hela i en bitterhet som tar sig uttryck som ilska, hat och pessimism.

För att undvika bitterhet ska man acceptera det som hänt, att man inte kan förändra det som redan har hänt och inse att orsaken till varför det hände inte är avgörande för att kunna släppa och gå vidare.

Att älta det som hänt gör problemet värre, ovasett om man går igenom det för sig själv i tankarna eller om man pratar med andra om det så fungerar tankarna som ett ankare som gör att det är omöjligt att komma vidare.

Har man svårt att släppa det som hänt så kan det hjälpa att hitta ett helt annat fokus, att fördjupa sig i jobbet, i ett fritidsintresse, i ett projekt av något slag eller något annat som man kan bli uppslukad av.

Det kan också hjälpa att förändra sig själv eller att göra förändringar i sin närmiljö, ny frisyr, nya kläder, nya gardiner, nya kuddar i soffan, nytt uteställe till helgen eller nya bekantskaper.

Allt som hjälper till att lämna gamla mönster och erbjuder nya tankar är bra och allt som påminner om förlusten och får tankarna att gå tillbaka till det som hänt är dåligt, så det är en god idé att göra av med, eller i alla fall ställa undan minnessaker.

Att släppa och gå vidare är inte bara en tankeövning, erfarenhet visar att för den som råkar ut för en stor orättvisa, förlust eller besvikelse och kan lämna den bakom sig, innebär förändringarna ofta att livet blir mer positivt och mer intressant och givande än det var innan händelsen.

Och om alternativet är bitterhet så finns det nog egentligen inte så mycket att välja på, inte om man vill ha någon glädje av livet i alla fall.

En bitter människa ser sällan sin egen del i problemet som har hänt, det är alltid någon annans fel, det kan gå så långt att denna påstår att orsaken till dennes bitterheten är någon annans fel. 

Bitterhet i ens liv förpestar allt omkring sig, familjen, vänner, arbetsplatsen etc. 

Att leva en längre tid i bitterhet kan leda till ett besatthet och då har man lyckats förpesta sitt liv, ja, man dömmer sig själv till att för alltid vara olycklig. 

Det pratas väldigt litet om bitterheten och dess konsekvenser, kanske borde vi prata mer om detta, vem vet kanske lyckas vi befria många från bitterheten. 

Utmaningen är och förbli att få denna bittra människa att han eller hon faktiskt är bitter och därför bör denna göra något åt det. 

Låt oss prata mer om denna fruktansvärda sjukdom 🦠

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.