27 Mar
27Mar

Känner du någon som är en skicklig tecknare, författare, konstnär eller musiker? Fundera på vad den personen har för preferens. Var på skalan från introvert till extrovert tror du att denna person befinner sig? Oddsen är ganska låga för att personen är introvert. 

En begåvning stark förknippad med introversion är bildkonsten. Psykologiska experiment har visat att introverta har lätt för att visualisera det vi hör. Vi gör bilder av ord helt enkelt. Visualiseringsförmågan är ett uttryck för att vi har ett öga vänt inåt. 

Detta är den positiva sidan av vår tankspriddhet, vår frånvaro från nuet. Konstnärliga yttringar har en stark koppling till introversion. Konst är det som vår fantasi stenograferar från vårt inre. Det handlar inte bara om konst i form av målning och skulpturer. Detta rör också musik, film, poesi och författande. 

Även vid skådespelarriken trängs introverta. Vi finner namn som Clint Eastwood, Tom Hanks, Meg Ryan, Glenn Close mm. Hur kan det komma sig att de som undviker sociala sammanhang, väljer ett yrke där definitionen av framgång innebär massiv uppmärksamhet? 

Som introvert får du ibland en känsla av att vara utanför sociala sammanhang. Mest påtagligt blir det i en större grupp människor. Det blir som om du står på avbytarbänken och tittar på när extroverta socialiserar ute på planen. Jag antar att de som blev regissörer, konstnärer, skådespelare och författare fann sig i detta. 

De bara plockade upp penna och papper och började fånga det de såg. 

En gång talade jag med en äldre herre som har arbetat hela sitt liv med teater. Han beskrev hur större delen av de skådespelare han jobbat med var introverta. Det var scenskygga personer som kom till sin rätt först efter en stund i rampljuset. 

Förklaringen är denna: Många introverta beskriver att det känns som om de alltid bär mask. De har tagit på sig ett invant beteende som gör det lättare att umgås med andra människor. Att spela en roll kan därför märkligt nog vara en hemtam upplevelse för introverta. 

Därför är skådespelaryrket och många serviceyrken bra sammanhang för oss med denna läggning. Jag vill påstå att den introverta människan har två personligheter: den offentliga och den privata. Det ligger mycket sanning i detta. 

FOKUS PÅ RESULTAT ELLER RELATION? 

Det var kaos. Överallt fanns färgglada legobitar och nedklottrade papper. Inga aktiviteter jag gjorde som barn var beroende av andra människor. På något vis hade jag inte det behovet. Det viktigaste för mig var alltid mina idéer, mina fantasier och mina tankar. Det var resultatet snarare än relationen som hägrade. 

En gång byggde jag och min kompis en maffig rymdbas av Lego. Det var ett stort schabrak som täckte golvytan i mitt rum. Så fort den var klar ville jag riva den och bygga något nytt. För min extroverta kompis var däremot målet att vi skulle leka med den. Den här händelsen minns jag eftersom den illustrerar det som fortfarande är min genongripande filosofi. 

Det är intressantare att skapa än att söka sällskap med andra. Jag blir i den extrovertes ögon ganska osocial, ja, något av en ensamvarg. 

Extroversion och introversion syns på oss redan när vi är några få månader gamla. Ifall du droppar citronsaft på tungan kommer extroverta spädbarn att fortsätta gapa för de vill ha mer av den sura upplevelsen. 

De introverta tenderar däremot att överstimuleras och stänga munnen. Det har studerats hur fyra månader gamla barn reagerar på ballonger som smäller. 

De extroverta lyser upp i sällskap med andra. I minglet blir den extroverte uppspelt. Energin går i taket, humöret är på topp, kvällen får aldrig ta slut. Extroverta gillar spontana infall. 

”Kan vi göra något crazy? Bara åka någonstans!”

”Varför det?” sägen den introverte som gillar planering och förberedelser men framförallt lugn och ro. 

”Kom igen, nu kör vi!” Han känns manisk. 

”Vad hette det igen?” Mina ögonbryn sitter någonstans vid hårfästet. 

”Tequila suicide!” Han ler från öra till öra. 

”Eh?” 

”Så här: du tar citronen i ögat, saltet sniffar du och tequilan dricker du upp!”

”Varför utsätter vi oss för det här?” undrar jag. 

Var inte så tråkig nu! 

NEJ TACK, JAG DRICKER INTE ALKOHOL!

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.