21 Nov
21Nov

Du känner förstås till uttrycket ”Det är tanken som räknas”.

Låt oss fundera lite på det. Vilket betyder mest för dig: att en person har tänkt köpa en födelsedagspresent till dig eller att hon verkligen har gjort det? I vilket av följande fall kan du komma i klammeri med rättvisan: Om du har funderat på att begå ett brott eller om du faktiskt har begått ett? Vilket är viktigast för dina barn: att du tänker mycket på att vara en kärleksfull och stöttande förälder eller att du faktiskt är kärleksfull och stöttande? 

Inget barn har någonsin sagt: ” Det jag verkligen beundrade hos min pappa var, trots att han var totalt egoistisk och aldrig ställde upp för mig, så tänkte han ofta på att bli mer omtänksam och generös.” 

Första gången jag hörde ordet ” det är tanken som räknas” var det här i Sverige, för så långt jag vet så använder man inte det uttryck i ett annat språk inte på spanska i alla fall. Och ibland omedveten har jag använd det uttrycket, men i ganska många år har jag funderat på det uttrycket vad det betyder. ”Jag får be om ursäkt för min dåliga svenska!” 

Vi kanske borde ta bort det uttrycket från det Svenska språket, för själva uttrycket betyder absolut ingenting, jag antar att många av er håller med mig, tänk på att du är jätte hungrig, har varken mat eller pengar att köpa mat, men jag säger att jag tänker på dig och det är tanken som räknas så antar jag att du blir inte mätt av det, eller?  

Så låt oss inse fakta: det är handlingar som räknas, inte tanken. Och det är lika så gott, för annars skulle vi alla ligga illa till. Tänk på alla ilskna, hämndlystna tankar du har tänkt i ditt liv, och på alla gånger som du har funderat på att göra någon illa genom att till exempel skrika något elakt åt dem, snäsa av dem med en dräpande kommentar eller hämnas på dem. Och har du aldrig tänkt tanken på att lämna din partner eller på att ha sex med någon annan? ( Om inte då är du väldigt ovanlig – nästan alla som lever i långvariga förhållanden har sådana tankar ibland.)  

Och det här är långtifrån allt. Faktum är att vi alla tänker massiv av tankar som vi skulle vara djupt generade över att erkänna offentligt. Så man kan fråga sig i vilket skick våra liv skulle vara om dessa tankar verkligen räknades mer än våra handlingar.  Ni får rätta mig om jag har fel men jag tror att vi skapar våra liv genom handlingar, inte genom tankar. 

När man säger ”Det är tanken som räknas” så finns det förstås oftast ett specifikt syfte: vi försöker få någon att känna sig lite bättre till mods. Vi misstänker att personen skäms för att han inte har uträttat något som han egentligen tyckte var viktigt (som till exempel att köpa den där födelsedagspresenten) och vi vill gärna hjälpa honom ur knippan. 

Nästa gång du befinner dig i en sådan situation, varför inte säga något som tjänar samma syfte men är lite mer äkta och medkännande? Till exempel: ”Ingen fara. Det är mänskligt. Sådant händer mig också. Det är absolut ingen stor sak.” 

Och nästa gång man sitter och funderar på något som man upplever som viktigt och meningsfullt, varför inte ställa ett par frågor till sig själv? ”kan jag ta ett pyttelitet steg i rätt riktning? Vilken är den minsta, enklaste sak jag kan göra för att åstadkomma en förändring på det här område av mitt liv? ”För när det handlar om att bygga upp en tillvaro som man är nöjd med, räknas totts allt även den mista handling mer än hundratals tanketimmar. 

Att tänka är bra men att handla är mycket bättre och för mig är endast handlingar som räknas. 

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.