04 Mar
04Mar

Jag har blivit allergiskt mot ”expert befattningen” idag talar vi om alla typer av experter, men som jag tidigare har sagt, bedömer jag expertismen efter resultatet. Resultatet av alla typer av expertismen övertygar mig inte. 

Däremot kan man bli en liten ”expert” i sitt eget liv, livserfarenheter, bra relationer och dåliga relationer. Tänk om vi alla skulle prata eller skriva mer om våran egna erfarenheter, detta skulle absolut inte göra oss till experter men kanske lite klokare. 

Jag kommer ihåg när jag tittade på nyheterna på tv då en ”relationsexpert” skulle intervjuas, så fort jag hörde ordet expert reagerade jag på en gång, det är inte själva expert befattningen som jag reagerade på utan själva ämnet som ”experten” behandlade, nämligen kärleksrelationer. 

Tillåt mig göra detta lite extra komplicerad, men innan jag fortsätter vill jag poängtera att jag är bara expert i mina egna misstag som jag har begrundat, behandlat, observerat, analyserat och format mig till den jag är idag. 

Om ni har förstått just detta då är du välkommen att fortsätta läsa, men om du tror något annat, tackar jag för intresset för att du har ändå läst så pass långt. 

Kärleksrelationer, samtidigt som detta skrivs ihop vill jag separera dessa i två delar. Kärlek - relationer. Låt oss nu resonera över den första delen. 

Jag tänker inte dra på det hela för det finns miljoner av böcker som tar dessa två ämne för sig, och jag kommer inte kunna säga något nytt som inte redan har sagts. 

Men min egen reflexion är att vi människor vet väldigt litet om kärlek för vår värld bevittnar att så är fallet och lika så när det gäller relationer. Jag kanske är ute och cyklar nu men ni får mer än gärna rätta mig om jag har fel i mina påstående. 

Om vi har så otroligt många experter i alla typer av ämne, hur kommer det sig att våran planet håller på att gå under? Är det någon som kan hjälpa mig att få svar på denna fråga? … evigt tacksam om ni kan hjälpa mig att få svar på denna viktiga fråga. 

För jag antar att du är medveten om att denna fantastiska planet är inte lika fantastiskt längre. Tycker du att världen vi lever i är kärleksfullt? Självklart finns lite kärlek här och där men enligt min mening är inte tillräckligt så att alla människor får en tallrik med mat varje dag. 

Men hur är det med relationer då?  Tycker du att vi är duktiga på relationer? 

Sist när jag läste i tidningen och det var bara för 10 minuter sedan upptäckte jag att vi är fortfarande dåliga på detta. Krig här och krig där, en skjuten människa där och en annan på en annan plats. Det är svårt att imponerar på mig, men jag måste ändå erkänna att jag blir mycket imponerad när jag läser, ser och hör vad som pågår på denna mindre fantastiska planet. 

Skilsmässa här och skilsmässa där, det tar aldrig slut. 

Jag har en fråga till: Var tog alla experter vägen? 🤔

Ju mer medvetna vi är om våra naturliga skillnader, desto tolerantare blir vi när och om dessa skillnader visar sig. 

Jag tror det blir lite enklare att förstå världens problematik om vi förstå en kärleksrelation, låt oss börja där. 

Män och kvinnor har alltid råkat på utmaningar i sina relationer, men den ökande stressen i vår moderna livsstil har gjort dessa utmaningar större. Med en tilltagande stress i omvärlden har våra behov på hemmaplan förändrats kraftigt. Om vi inte förstår vår partners behov att handskas med stressen kan vi faktiskt göra saker och ting värre när vi försöker göra det bättre. 

I stället för att komma hem till en massa nya problem och mera stress, kan hemmet bli en trygg fristad av kärlek, stöd och tröst. Att förstå mäns och kvinnors olika sätt att handskas med stress ger oss ett helt nytt perspektiv på hur vi kan förbättra kommunikationen och framgångsrikt ge och ta emot stöd i våra relationer. 

God kommunikationsförmåga kan närma män och kvinnor till varandra, men när den allt större stressen i våra hektiska liv kommer in i bilden, krockar kvinnor och män. I stället för att möta livets utmaningar och växa samman i kärlek, glider många par isär och hamnar på ett bekväm men passionslöst avstånd från varandra, eller så tvingas de isär av känslor av bitterhet, förvirring och misstroende, något som leder till explosiva stridigheter. 

Ser du en stark koppling mellan inledningen och detta? 

Stress är en kraftigt bidragande orsak till att vi grälar, men mäns och kvinnors olika sätt att handskas med stress är grundläggande i våra konflikter. Även om män och kvinnor liknar varandra är de mycket olika vad gäller stress. Men ökande stress intensifieras dessa olikheter. 

Ju mer medvetna vi är om våra naturliga skillnader, desto tolerantare blir vi när och om dessa skillnader visar sig. I stället för att tänka ”vad är det för fel på min partner”, kan man fundera över vad som är fel med sättet att närma sig honom eller henne. I stället för att dra slutsatsen att partnern är medvetet hänsynslös, kan man åtminstone finna en viss tröst i att tänka att hon eller han är glömsk eller aningslös. 

Mannen och kvinnan i ett par har ofta ingen verklig känsla för hur de påverkas av olika saker. 

Oavsett om detta handlar om en kärleksrelation eller en relation mellan oss människor, att acceptera olikheterna mellan oss kan göra att våra relationer genast fungerar bättre. 

När vi kan se våra misstag och anpassa våra handlingar kan vi minska spänningen i våra relationer. 

Mänskligheten behöver inte avancerade vapen, vi behöver endast två saker: Kärlek och goda relationer.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.