24 Feb
24Feb

Självförtroende och en positiv självbild är nyckeln till både psykiskt och fysiskt välbefinnande" Känner du igen dig i några av följande påståenden?  Du letar länge och djupt in i garderoben efter något att ha på dig, men är ändå missnöjd när du ser dig i spegeln. 

Du är övertygad om att den där klänningen du köpte i somras som satt så snyggt numera får dig att se tjock ut. Vi är alla svaga och sårbara när det gäller våra egna kroppsnojor och svaga punkter beträffande hur vi ser ut. Varför är vi så kritiska mot oss själva? Om det blir till en vana att klanka ner på dig själv leder det automatiskt till att du får ännu sämre självförtroende. Vår självbild är vad som reglerar såväl våra tankar som våra handlingar, så om du på allvar vill förändra ett beteende måste du även jobba med denna. 

En negativ självbild kan på sikt vara skadlig både för den psykiska och fysiska hälsan. Vår kroppsuppfattning är oerhört viktig för vår självkänsla och vårt generella välbefinnande. Människor som accepterar sig själva och anser att de duger precis som de är har ett större självförtroende och känner sig gladare, mer tillfreds medans de som har en negativ kroppsbild ofta har sämre psykisk hälsa och känner sig stressade och deprimerade.

En människas kroppsuppfattning är extremt subjektiv, det innebär att du kan en dag tycka att du är snygg och en annan dag tycka att du ser hängig ut och inte lika snygg. Hur vi uppfattar våra egna spegelbilder har med så mycket mer att göra än det antal kilon vågen visar, det beror på alltifrån vilket humör vi är på till hur pass mycket vi jämför oss själva med andra eller hur vi tror att andra uppfattar oss. Nyckeln till att få en bättre kroppsbild och därmed öka sitt välbefinnande är att börja acceptera sig själv.

Några tips som kan hjälpa dig på vägen är att: Sträck på dig - Enklaste sättet att förbättra sitt självförtroende på är att sträcka på sig, din hållning blir bättre och du kommer att känna dig mycket bättre eftersom du ser stoltare ut och får mer attityd. Sluta jämföra dig med andra - Lägg undan kändismagasinen med alla trådsmala kroppar och läs istället något soim faktiskt ger dig något vilket i sin tur får dig att må bättre.

Slå undan negativa tankar - Om du gång på gång intalar dig själv att du är ful, misslyckad, inte duger och att ingen vill ha dig kommer detta i stor grad att påverka  både hur du själv och andra uppfattar dig. Försök istället brya dina negativa tankemönster. Be om hjälp - Bjud hem dina vänner och be alla att skriva ner tio positiva saker som ni beundrar eller uppskattar hos varandra. Gå sedan i tur och ordning igenom vad alla har skrivit.

Lär dig acceptera dig själv - Nästa gång du kommer på dig själv med att kritisera din kropp, fundera på varför du väljer att se saker och ting ur ett visst ljus. Fråga dig själv om du verkligen tänker rationellt. Släpp de negativa tankarna och fokusera på vad du kan göra för att ta hand om den kropp du har på bästa sätt istället.

"Kom ihåg att din kropp och ditt utseende bara är en del av den du är, och att det som i första hand räknas är din personlighet."

Du är vacker som du är !

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.