04 Jul
04Jul

Det är tack vare minnet som vi är de vi är och kan fungera i dagens samhälle. Men trots minnets betydelse finns det händelser som vi helst bara vill glömma. 

Tyvärr stöter vi alla någon gång på personer som vill manipulera och kontrollera.

Ibland kan dessa människor, som ofta är någon som faktiskt står dig nära, kännas helt omöjliga att hantera.

Manipulativa personer älskar att ha kontroll – både över situationer och andra människor. De kommer att spela med dina känslor på ett sådant sätt att det känns omöjligt att lämna dem. Kanske överdriver du bara? Kanske är situationen inte så allvarlig som du faktiskt upplever den? 

Jo – det är den. Lita alltid på din egen magkänsla. Och prata med andra om problemet. Ibland är det enda du kan göra att lämna dessa människor bakom dig – även om det är svårt i stunden kommer det att vara enklare att se personen klarare när hen väl är ute ur i ditt liv.

De här personerna kommer att höja dig till skyarna och göra allt för att du ska börja investera tid och känslor i relationen – tills det att du är fast i en vänskap eller ett förhållande. Sedan vänder det. Saker som de till en början uppmuntrade, blir nu istället något de hackar på. 

Pratar din nya partner aggressivt och nedlåtande om alla sina ex? Var försiktig. Hur en person behandlar eller pratar om andra kan vara ett tecken på hur hen kommer att behandla dig i framtiden. 

Manipulativa personer kommer att försöka testa dina gränser för att se hur långt de kan gå. Ju fler övertramp de kan göra utan att det får några konsekvenser, desto värre kommer dessa övertramp att bli. Det är därför offer för emotionell och fysisk misshandel ofta upplever att situationen blir ännu värre för varje gång de väljer att förlåta sina misshandlare. 

Med komplimanger, falsk ånger och tomma ord om hur de ”ska förändra sig”, lurar manipulativa personer tillbaka människor de behandlat illa. Ifall du blir utsatt för denna behandling försök att stå fast vid dina gränser och ge inte efter för personers manipulationer. Sök stöd hos både vänner och professionell hjälp.

Det där hände aldrig”, ”Du har missuppfattat det” eller ”Är du galen?”, är saker som den manipulativa personen kan säga till dig. 

Det här är en av de mest manipulativa taktikerna, eftersom det får dig att tvivla på både dig själv och din egen verklighetsuppfattning. "Har den här personen rätt eller kan jag lita på vad jag själv känner är sant?” är en fråga du kan ställa dig själv när du utsätts för gaslighting. En manipulativ person kommer att försöka övertala dig till att hen har rätt och att det är du själv som bara missförstått eller överdrivit. 

För att kunna hantera detta är det viktigt att du påminner dig själv om dina egna upplevelser – skriv ner vad som har hänt eller prata med en vän du litar på, som kan bekräfta att dina känslor faktiskt är helt rimliga.

”Var försiktig med vem du gör minnen med.

Dessa saker kan hålla livet ut.”

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.