04 Jul
04Jul

Det finns folk som kan prata sönder vem som helst. Tänk vad många ord dessa personer spiller som varken hamnar i god jord eller någon annanstans. Tänk vad många stämningar vi skulle rädda om vi bara vågade avbryta och styra över ordflödet till oss själva eller någon annan i sammanhanget. 

Pratmakarna har en förmåga att säga saker utan att först tänka på vad som sägs, oftast styrs dessa av impulsivitet men andra ord, man pratar först och därefter kanske klarar man av att tänka, med lite arrogans som krydda blir nästan till omöjligt att få denna att inse hur olämpligt denna har betett sig. 

I detta fallet finns ingen anledning att feedbacka individen, eftersom denna saknar förmågan att inse eller känna mottagarens känsla och besvikelse. 

Det finns personlighetstyper som pratar för att kunna tänka och inte tänka för att kunna prata. Det är de extroverta och de har som en reflexmässig egenskap som gör att deras tankar inte känns på riktigt förrän de lämnat munnen. De delar därför med sig av ofärdiga resonemang och tankar och låter folk vara med på processen som intro - och ambiverta har i sina huvuden först, innan de ger ifrån sig färdiga resonemang. 

Missförstå mig rätt. Introverta och extroverta är precis lika extrem snabba i sina slutsatser, det är bara det att extroverta ser ut att vara snabbare eftersom de skriker högre i processen på väg mot slutmålet. Man ser att de rör sig mer och då kan de verka snabbare. Men det är bara en synvilla, samma rörelse pågår i introverta, fast bakom pannbenet och det är ju svårare att se. 

Man ska inte luras att tro att alla pratmakare vill prata med folk. De asociala vill mer höra sin egen röst och är oftast självupptagna typer. Du får sällan följdfrågor eller en syl i vädret. 

Det är nog bra om de märker att folk som du själv tappar intresset, förhoppningsvis får de sig en funderare av det och ställer sig själva frågan: 

”Varför kretsar plötsligt inte universum kring mig?” Svaret får de hitta själva, så kan du ägna dig åt att prata med sociala pratmakare istället. 

Det mest typiska du får höra av en pratmakare: 

”Du lyssnar inte” 

Du: ”Jag lyssnar hela tiden. En sak bara, jag är nyfiken på huvudsyftet så jag förstår varför vi behöver bakgrundsinformationen” 

Pratmakaren envisas:  ”Det kommer du förstår när jag har dragit bakgrundsinformationen” 

Du: ”Okej. Men kan du bara kortfattat beskriva vad allt kommer handla om innan du går in på bakgrundsinfo.” 

Pratmakaren: ”Alldeles strax.” 

Du: ”Bra, men håll bakgrundsinfon kort för jag vill så gärna höra vad det ska handla om.” 

Den sist nämnda är själva grunden varför du får höra påståendet: ”Du lyssnar inte”, det är viktigt att vara uppmärksam på detta, om detta påståendet upprepas för ofta. Det kan gå så långt att du börjar tvivla på dig själv, du kan hamna i diket där du börjar tro på att du verkligen inte lyssnar fast så är inte fallet. 

Pratmakaren har också en förmåga att kunna förolämpa mottagaren med olika typer av påstående. Pratmakarna har svårt att förstå sig på öppna frågor, av det enkla anledning att dessa har svårt att koppla in hjärnan innan de öppnar munnen. 

Du behöver extrem mycket tålamod och gärna en sund självbild om du ska feedbacka en pratmakare. Pratmakarna har en förmåga att kunna kidnappa samtalet med följande kidnappningsfraser: 

”Åh jag håller inte med dig och fortsätter utan stopp” 

”Åh, när du pratar om det där så tänker jag på ….” 

”Då måste jag bara flika in med en sak!”

Pratmakarna har svårt att lyssna till punkt, de måste flika in hela tiden speciellt när dessa får feedback. 

TÄNK PÅ DIN SOCIALA ROLL I SAMMANHANGET.

JCD

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.