04 Jul
04Jul

Sex enkla bokstav men ändå så svårt för en del människor. Att inte kunna  säga förlåt är starkt tecken för självinsiktlöshet, arrogans och högmod. 

Det är så enkelt och ett sånt litet ord. Men många kan välja att förstöra en relation för att de inte vill vara den första att säga förlåt. 

Man ska dock inte säga förlåt i onödan, men om man har tagit till sig att man har sårat någon annan människa, det är då man bör be om förlåt, men ordet räcker inte man måste verkligen mena det man säger, och ha en vilja att göra en förändring. 

Vi har hört de som suckar och rycker på axlarna samtidigt som de hasplar ur sig ett förlåt. Sådana förlåt faller platt. Det finns också de som växt upp i familjer där förlåtprincipen varit större än principen att förstå vad man gjort. 

Då lär sig barnen att det räcker med att bara säga förlåt, utan att förstå varför. 

En äkta förlåt har sina rötter i en aktiv lyssnande med empati och nyfikenhet på den andras känslor. ”Jag är ledsen om jag sårade dig. Istället för att försvara dina handlingar eller avvikande ord, säg istället följande. Jag är ledsen för att du är ledsen, men förklara gärna mer utförligt vad jag har gjort så att jag får en chans att be om ursäkt. 

Konsten att be om förlåtelse är inte det vi säger, det är det vi menar som kommer fram. Det är lättare att mena ”förlåt” när man har erkänt och artikulerat konsekvenserna av det man har sagt eller gjort. 

Vissa kommer från familjer där ”förlåt” inte funnits på kartan, inte heller ord som ”jag älskar dig”. De har blivit uppläxade med att det där är bara ord, det är inget man säger, det är något man visar. 

Jag skulle varmt rekommendera kombinationen istället för att upprepa familjemönster som fått dig, och kan få andra i din omgivning, att lida. Avdramatisera ordet. 

Föreställ dig folk som du någon gång varit dum mot eller begått misstag mot. Se dem framför dig och säg följande: 

”Förlåt” 

”Förlåt” 

”Förlåt” 

(Om det fortfarande känns laddat så börja om från toppen och arbeta dig ner till botten igen.) 

Men det kan vara också så att du fortfarande inte förstår varför du ska be om förlåt, anledning till detta kan vara att du inte har lyssnat på den andras känslor, du saknar empati eller att du saknar självinsikt. I detta fallet skriver jag har i helt onödan. Men jag tror ändå att denna text kan vara till nytta för många andra, och framför allt till mig själv. 

Om du nu känner att du har lärt dig att säga förlåt från hjärtat då vill jag gratulera och välkomna dig till nästa steg. 

Föreslå åtgärd när du ber om förlåtelse. 

För att försäkra personen om att du inte kommer att upprepa felet så är det viktigt att du berättar hur du ska åtgärda det. Låt mig ge er ett exempel: 

När Gudrun Schyman berättade att hon var alkoholist berättade hon också att hon skulle åtgärda problemet genom att söka hjälp. Denna del är avgörande i processen, för tank dig en person som bara kommit så långt att han har insett sitt problem, bekänt det för dig, gett dig utrymme för upprörda känslor och sagt förlåt. 

Tänk dig själv din partner eller vän säger så: ”Jag har ett problem att jag säger saker utan att först tänka på vad jag säger.” 

”Förlåt” 

Hjälp mig och påminn mig nästa gång jag är arg att försöka tänka rationellt och inte vara respektlös. 

Det blir en ”Wooow”-känsla och upplevelse och dessutom kommer denna relation att bli starkare. 

Jag brukar oftast dela människor i två typer av människor: 

1. Den okloka människan som förstör alla typer av relationer. 

2. Den kloka människan som bygger upp alla typer av relationer. 

Vi borde prata mer i skolan och i samhället om prestiges och högmodets konsekvenser, för det är dessa två som förhindrar ett hjärta att säga förlåt. 

Jag vill ändå ta mig friheten att påstå att ett hjärta som kan be om förlåt är den öppna dörren till alla typer av lyckan. Bra, starka, kärleksfulla relationer är den största lycka en människa kan drabbas av. 

En åtgärdsplan för hur man ska göra saker annorlunda för att det aldrig ska ske igen gör att ett nytt förtroende kan byggas upp och skadan kan repareras. Säg inte bara att du ska göra det, utan också när du kommer att göra det. På så sätt har du gett ett löfte, se till att sätta en rimlig tidsram så att du inte tvingas be om ursäkt igen. 

Förtroende är grundpelarna i alla typer av relationer, det tar långtid att byggas upp och det går att förstöra på mindre än 3 sekunder. 

Att säga att du ska göra något är hoppfullt. Att kunna berätta att du har gjort det är det där ankaret som skapar förtroende för dig igen. Dit vill du komma. 

Det här är den lättaste delen att säga eftersom det sker på väg ner från toppen, och där nere i dalen är prestigen bortblåst sedan länge och istället väntar stärkta relationer som är redo att ta dig i hand igen. 

Du kommer känna att det var värt resan, att det där svåra samtalet var värt att manövrera. Du kan nu konsten och modellen för att bekämpa misstag. Jag hoppas att du slipper ha skäl att göra det, men när du ändå har skäl så hoppas jag att du gör det. 

Och till sist vill jag bjuda på fyra verktyg på vägen. 

Lyssna 

Erkänn 

Säg förlåt 

Gör en förändring 

Lycka till. 

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.