22 Dec
22Dec

HÖR DU MIG, LYSSNAR DU PÅ MIG? 


Det är skillnad på att lyssna eller höra, ibland uppmärksammar vi att en del inte ens hör – de hänger med i samtalet genom att på något unikt sätt humma eller säga ja eller nej vid rätt tillfällen! Hur lyckas de eller misslyckas kanske man ska säga eftersom de inte är närvarande över huvudtaget.

Att lyssna är betydligt mer än att ”höra”. De viktigaste färdigheterna när vi ska lyssna är. 

Det finns något man kallar för aktiv lyssnande. Oftast brukar man säga att en människa orkar inte lyssna aktiv mer än max 50 min. Allt över denna tiden fastnar inte i hjärnan. 

Hjärnan fungerar många gånger snabbare än vi behöver för att kunna lyssna, därför tenderar vi att använda hjärnans lediga tid till dagdrömmar, andra ämnen, vad vi ska säga osv.

När vi gör saker, lyssnar vi inte aktivt.

För att lyssna effektivt, är det väsentligt att vi medvetet tränar hjärnan att vara uppmärksam på den som pratar och det som sägs.

Lyssnarens uppgift är bland annat att se till så att den som pratar också förstår att han/hon lyssnar och som berättar för den som talar att  ”Jag är intresserad av vad du säger och jag lyssnar på dig”. Det visar sig också att ofta kan den som pratar också prata mer avspänt om lyssnaren ger den feedbacken.

Eftertanke och reflektion på det som sägs, det innebär en färdighet att noggrant överväga hela budskapet.

Ofta lyssnar vi bara på vad den andre säger och glömmer av övriga delar av budskapet.

Några tips till en aktiv lyssnare:

Ge inte råd

Värdera inte.

Lyssna istället för att tänka ut vad ditt svar ska vara.

Lägg inte till något till budskapet.

Den ”monologiska samtalet” saknar: ödmjukhet, förnuft, empati, kunskap, prestige-löshet. Alla dessa ingredienser tillhör härskartekniken. 

Jag är övertygad över att det finns en mening, varför vi har två öron och bara en mun. 

Det är inte lätt för oss introverta att leva i en extrovert värld där det finns många som talar men saknas resonemang och eftertanke. 

Hör du? Det måste betyda att du har en fungerande hörsel 

Lyssnar du? Det betyder att du är intelligent. 

It's wise to be quiet if you have nothing wise to say.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.