03 Nov
03Nov

Genom att inte gilla lidande säger vi: "varför lider jag?", "Jag älskade honom så mycket", "han var den här" och "jag hade det"... vi försöker hitta en flykt i orden, i titlarna , i tron. Allt detta verkar på oss som ett narkotika.

Vad händer om vi inte gör detta, om vi inte flyr genom tanken?

Det händer helt enkelt att jag uppfattar lidande, inte som något som är distinkt från mig, inte som en betraktare som observerar lidande, utan snarare som en del av mig själv, det vill säga att hela mig själv lider. Då kan vi följa smärtans rörelse, se vart den leder. Om jag fångar smärta på detta sätt är det säkert att den avslöjar sin mening, sin anledning, varför den dyker upp i våra liv.

Då kommer vi att se att vi har lagt vikt vid "jag", inte på personen som jag älskar och som är borta. Den personen, eller den situationen, tjänade till att dölja oss från vårt eget lidande, för att undvika att se vad som verkligen finns inom oss: ensamhet och olycka.

Eftersom jag inte är "något" förväntade jag mig att han skulle vara det. Det är redan över; Jag är övergiven, förlorad, ensam. Utan honom eller henne, eller det tillståndet, är jag ingenting. Det är därför jag gråter. Det är inte så att han är borta; Det är att jag är övergiven, det är att jag är ensam.

Det är väldigt svårt att komma till den här punkten, eller hur? Det är verkligen svårt att känna igen det och inte bara säga: "Jag är ensam, hur kan jag bli av med den här ensamheten?", vilket är en annan form av flykt, men att vara medveten om denna tomhet, stanna i den, se dess rörelse.

Så gradvis, om vi tillåter lidande att manifestera sig och avslöja dess innebörd, ser vi att vi lider för att vi är vilse och att vi måste uppmärksamma något vi inte vill titta på. Något påtvingas oss som vi motstår att se och förstå.

Men om vi kan stanna kvar med smärtan och inte trycka bort den från oss, eller försöka förneka den, vad händer? Vad är vårt sinnestillstånd när lidandeprocessen fortsätter på detta sätt?

Det enda som finns är alltså känslan av intensiv smärta. Och vårt sinne existerar i tystnad. Smärtan är en realitet och inte bara ett ord, ordet har ingen betydelse.

Smärta finns med avseende på en bild, en upplevelse, något vi äger eller inte äger. Så smärta är i relation till något.

Det vill säga när det finns lidande så finns det bara i relation till något. Den kan inte existera av sig själv, precis som rädsla inte kan existera av sig själv, utan i relation till något: en individ, en händelse, en känsla...

Nu kan vi fullt ut inse hur lidande verkar i våra liv.

Skiljer sig det lidandet från oss, och därför är vi helt enkelt betraktaren som fångar lidandet, eller är vi själva det lidandet?

När det inte finns någon observatör som lider, är lidandet inte annorlunda än oss, det är vi som lider. Vi är inte åtskilda från smärtan, vi är smärtan.

Så på detta sätt utvärderas den inte, den bedöms inte, den får inget namn och därför avvisas den inte: vi är den smärtan, vi är helt enkelt det lidandet, den där känslan av plåga. Så när vi är det, när vi inte är rädda för det, när vi är ett med smärtan, finns det inget att göra.

En radikal förvandling har skett i personen. "Jag lider" existerar inte längre, för det finns inget "jag" som lider, och "jag" lider för att vi aldrig har stannat för att undersöka vad "jag" är. Vi lever bara från ord till ord, från reaktion till reaktion. Vi säger aldrig "låt oss se vad det är som lider". Och normalt kan vi inte se det eftersom vi tittar med intresse och disciplin.

Vi måste titta med spontan förståelse. Då får vi se vad vi kallar "smärta och lidande", vi kommer att se att det vi vill undvika har försvunnit.

Om jag i min relation med smärtkänslan inte betraktar det som "något" förutom mig, är det inga problem. Men i det ögonblick jag betraktar smärta som "något" skilt från mig, finns det ett problem. 

Medan jag behandlar lidande som något utanför mig (jag lider för att jag har förlorat min bror, för att jag inte har några pengar, på grund av det ena eller det andra), etablerar jag en relation med det där, och det förhållandet är fiktivt. Men om jag är den där saken, om jag ser faktumet fullständigt, då förändras allt, allt har en annan betydelse. Så det finns total uppmärksamhet, integrerad uppmärksamhet; och det som betraktas i sin helhet förstås, och upplöses, och därmed finns det ingen rädsla, och därför blir ordet "lidande" obefintligt.

Vi upplever alla smärta. Om vi vill kan vi analysera det och förklara varför vi lider, vi kan läsa böcker i ämnet eller gå till kyrkan, och snart kommer vi att veta något om smärta. Men vi pratar inte om det: vi talar om slutet på smärtan.

Kunskap gör inte slut på smärta. Slutet på smärta börjar när vi står inför de psykologiska händelserna som äger rum inom oss, och vi är fullt uppmärksamma, från ögonblick till ögonblick, på alla konsekvenserna av dessa händelser.

Det betyder att man aldrig ska fly från det faktum att man lider, inte rationalisera det eller framföra någon åsikt om det, utan leva helt med det faktumet.

De flesta av oss är inte i gemenskap med någonting. Vi är inte i direkt gemenskap med våra vänner, med vår fru, med våra barn.

För att förstå smärta måste vi älska den, vi måste vara i direkt gemenskap med den. Om vi vill förstå något (vår granne, fru eller vilken relation som helst), om vi vill förstå något helt, måste vi vara nära det. Vi måste komma till det utan betänkligheter, utan fördomar, fördömande eller avvisande, vi måste se på det utan villkor. Vi måste vara i gemenskap med personen eller situationen, vilket innebär att vi måste älska den.

På samma sätt, om vi vill förstå smärta, måste vi älska den, vi måste kommunicera med den. Men vi kan vanligtvis inte göra detta eftersom vi slipper lidande genom förklaringar, teorier, förhoppningar och uppskjutningar, som alla utgör en verbaliseringsprocess.

Således hindrar ord och sinne mig från att vara i gemenskap med smärta och med allt.

Å andra sidan händer det att vi vänjer oss vid att leva med smärta och det hindrar oss från att vara ett med den. Att leva med något eller någon och inte vänja sig vid det kräver enorm energi, en alert uppfattning som hindrar vårt sinne från att bli matt. Likaså dövar lidandet sinnet om vi vänjer oss vid det. Och nästan alla av oss vänjer oss vid det. Men det är inte nödvändigt för oss att vänja oss vid lidande.

Endast om vi inte upprättar fiktiva relationer med smärtan, om vi är smärtan, om vi ser faktumet av vårt lidande, då förändras hela ämnet, det får en helt annan innebörd. Då är det full uppmärksamhet, och det som iakttas i sin helhet förstås och upplöses; därför finns inte ordet smärta

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.