16 Jan
16Jan

Till våren brukar många av oss banta lite så att vi kommer in i badbyxorna eller bikini. Inget fel i det, att man bantar lite. 

Men har du funderat på att informationsbanta? 

Visste du att neandertalaren träffade hälften så många människor under en hel livstid som du gör under en dag? Det är en stor skillnad på nu och då, men det som inte har ändrats är vår hjärna. Den är inte konstruerad för ett sådant enormt informationsflöde, det är samma hjärna som ska processa informationen. 

Ändå är det många som kör korvstoppning när de delger kunskap eller håller tal. 

Är det ett högtidstal - det vill säga ett tal på en högtid som ett bröllop, student, 40-årsfest, begravning - så behöver det inte vara längre än tre minuter. Du hinner säga en massa saker på tre minuter så håll dig där i närheten. Förutom att kanske vara överförfriskade och pinsamma så är de halvtimmeslånga bröllopstalen oftast en stämningsdödare. 

Du vet, brudgummens far som håller en lång kronologisk redogörelse för vad sonen åstadkommit årligen från 1967 då han föddes till 2018 då bröllop äger rum. Vi som lyssnar vill inte veta vad sonen har åstadkommit, vi vill veta något om deras relation och pappans syn på sonen. 

Att sonen fick högsta betyg i bild och idrott i sjunde klass behöver liksom inte redovisas här. Även när det gäller professionella tal skulle många tjäna på att korta sina tal rejält. 

Du kanske under bröllopstalets gång vill berätta att bruden är påhittig, rolig och omtänksam. Och det är ju fina ord. 

Men för att ta den där genvägen till Årets talare ska du fylla orden med exempel på när bruden har varit påhittig, rolig och omtänksam. Berätta inte, beskriv när du håller det där talet för brudparet Anna och Peter. 

”Anna är den som alltid haft dåligt samvete när hon kommit till sista godisbiten i sin godispåse. 

Så var det redan när vi satt i lekparken med varsin godispåse. Så mitt råd till dig, Peter, är att då och då tänka på att erbjuda Anna sista godisbiten i din påse.”

Talaren behöver inte ens säga ordet ”omtänksam”, man förstår att bruden är det. Och det är där retorikmagin slå in. När ett budskap inte bara gå ut, utan det går också in. 

Om du är på ett företag och ska prata värdeord som ska implementeras på företaget är det viktigt att du börjar med en story och ser värdeordet. Säg inte ”våra värdeord på företaget är service, upplevelse och mångfald”, utan delge dina och andras erfarenheter som fyller dessa ord med rätt känsla, annars blir de bara fina begrepp utan innebörd. 

”När jag gick på restaurang i förra veckan insåg jag att hur hovmästaren bemötte mig påverkade hela upplevelsen av restaurangbesöket, även smakupplevelsen. Det första intrycket påverkar det senare. 

De här verktyget är riktigt bra för dig som vill fungera som en mental pop-up hos dina lyssnare strax efter att talet är slut. En retorisk krok handlar om att kroka fast ditt budskap i något som åhörarna kommer att uppleva i en snar framtid. Om du vet att de flesta ska åka bil hem efter ditt tal, koppla talet till något alla kommer göra, som att starta bilen. 

För att minnas hur du ska inleda en retorisk krok så börja bara den sektionen med ”när-ni ….” , och denna del ska gärna komma sent i talet. 

”När ni startar era bilar idag kan ni lyssna extra mycket på ljudet och hur snabbt det gick att starta den. Ungefär som den där förälskelsen jag pratade om tidigare. 

Det går så smidigt först. Men med tiden och utan underhåll är bilar inte lika lättstartade, de kanske till och med slutar gå, precis som relationer.”

Här har du tre reaktioner som ett riktigt bra tal på tre minuter ska uppnå. Klarar du av en så är det inte illa, du kommer att bli festens snackis. Men klarar du alla tre så kommer du att bli en snackis långt efter det att festen är slut. 

Oj-effekten handlar om att berätta något för lyssnarna som man inte kunde tro. När Peter gifte sig med kronprinsessan Anna berättade han att när hon åkte iväg på en trettiodagarsresa hade hon förberett trettio kärleksbrev till honom. 

Wow-effekten är det som ska vara den hela sammanlagda effekten av ditt tal. Fundera på vilken känsla du vill ge. Ska de känna ”wow, vad roligt” eller ”wow, vad känslomässigt” eller ”wow, vad intressant”, du väljer. Bestäm dig för vilken eller vilka känslor du vill lämna åhörarna med och låt det genomsyra allt du säger. 

”Just-det” handlar om att skapa igenkänning genom att ta upp något som alla i sammanhanget kan relatera till. Då har du plötsligt kopplat ditt tal till deras minnesbank och det fastnar bäst. Jag vågar påstå att det sitter som berget efter just-det-effekten. Det är nämligen så att våra hjärnor tar till sig ny kunskap genom att koppla det till gammal kunskap. 

Många funderar på hur de ska sätta det första intrycket, men glömmer bort att slutet av talet lämnar alla med ett sista avtryck. Se till att nivån är riktigt hög i slutet så att det inte planar ut, som de flesta tal faktiskt gör. Ofta säger man bara ”nu är jag färdig” eller ”skål”. 

Vilka är godbitarna i ditt tal? Se till att placera dem i början och i slutet.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.