08 Mar
08Mar

Idag är alla kvinnornas dag, ska man säga grattis eller inte? 

Den internationella kvinnor dagen finns av en anledning, det finns en missuppfattning när det gäller den här dagen. Vi firar inte kvinnorna för att dem är kvinnor och fantastiska, som är värda att bli respekterad, lika värda, lika lön som oss män mm. Och min fråga till er alla underbara kvinnor är: Har vi något att fira? …

Vi har kommit en bit på vägen men långt ifrån själva målet. 

Ska vi behöva gratulera er fantastiska kvinnor för att ni har kämpat så hårt för att få rättvisa, när det borde vara en självklarhet för oss män att ni ska värderas, respekteras och få samma lön som vi? 

Att säga grattis skulle kunna uppfattas som ett hån av många kvinnor, vilket jag har ett stort förståelse för. Jag hade gjort det om jag var kvinna. 

Då är min fråga: Har vi människor utvecklats?. Min tolkning av det vi kallar för utveckling har en djupare innebörd. Mycket som har förbättrats med åren, bättre medicin, bättre teknik, säkrare bilar, snabbare teknik mm. 

Allt detta är endast förbättringar men långt ifrån det jag kallar för utveckling. 

Vad hjälper alla dessa förbättringar när kvinnor fortfarande idag behandlas som slavar och som sexobjekt som har ett mindre värde än en hund i ganska många kulturer? 

Vad hjälper alla dessa förbättringar när fortfarande idag i detta vackra land, kvinnor ifrågasätts av mäktiga män när dessa kvinnor våldtas av män? 

Hur i hela världen kan vi påstå att vi har utvecklats? 

Och när vi kommer till lika lön mellan oss män och kvinnor, är ett krig som kommer att gå från generation till generation och förmodligen utan att nå rättvisan. För om vi inte har lärt oss av våran historia, varför skulle nästa generation lära sig av ännu komplicerade historia? 

För en sak stämmer mycket väl! Den som inte har lärt sig något av sin historia, denna är dömd att återuppleva den igen. 

För historian är inte bara något som har hänt, denna kasta ljus över det som upprepas. 

Jag vill dock inte provocera er underbara kvinnor att säga grattis, för det hårda arbetet ni utför för att nå rättvisan. Detta borde vara en självklarhet i ett utvecklad samhälle. Men tyvärr lever vi i ett samhälle som är endast invecklad. Jag uppmuntrar er alla att fortsätta denna kampen och även uppmuntrar jag oss män att göra något för att underlätta denna rättvisa kampen. 

Jag kommer inte att säga grattis, däremot vill jag tacka er alla kvinnor för allt ni gör i vardag, i samhället och på era arbetsplatser. 

Tack för att ni finns! 

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.