14 Jan
14Jan

Snart är semester, och det är inte ovanligt att precis innan och efter semestern många av oss känner sig stressad över allt man ska hinna innan man går på semester. Mycket som man ”måste hinna med.” 

Och precis innan semestern är slut, samma sak där, många av oss känner sig stressad över att semestern är snart slut, och då ska man ”hinna med en del saker”, vad det än kan vara. 

Jag brukar säga att man borde få semester efter semestern, för ordet semester har tappat bort sin riktiga mening. 

Synonymer till semester:

ledighet, ferie, vila, rekreation, lov, rekreationstid, fritid, fridagar, arbetsfritt, arbetsvila, sommarlov, vilotid. 

De flesta känner att det är bråttom med det mesta, allt ska gå så snabbt som möjligt. Det ger en överaktivitet som kan vara svår att kontrollera. Känslan av att jaga ikapp något är stor och många upplever ångestkänslor i samband med detta.

Stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Det händer när vi är i situationer som kräver något extra och kroppen behöver mobilisera kraft och energi. Energimobilisering är något friskt och helt normalt i sådana situationer. Men det uppstår problem och kroppen och hjärnan kan ta skada om vi stressar utan vila och återhämtning under lång tid.

Olika saker kan uppfattas som stressande, en dead-line på jobbet, att hinna till dagis i tid, att jäkta till ett möte, problem med sin chef eller kollega, att inte ha ett arbete, dålig ekonomi eller oron för en åldrad förälder är situationer som många av oss upplever som stressande.

Generellt kan sägas att många upplever stress när de har för mycket att göra på jobbet, privat eller i skolan. Det kan också finnas för många sociala krav och förväntningar som vi har svårt att leva upp till. För många krävande uppgifter, när det oförutsägbara och okontrollerade inträffar som vi saknar kontroll över eller när vi upplever tillvaron meningslös – är också vanliga stressfaktorer.

Gaspådraget i kroppen vid en stressreaktion är gjort för att aktiveras under en kort stund. Därefter behöver kroppen vila och återhämta sig för att andra viktiga kroppsliga funktioner ska få utrymme. Det är inget fel med denna fantastiska kraftmobilisering om vi lyckas röja undan hotet eller skaffa oss de resurser vi behöver för att så småningom återgå till ett balanserat läge. Vi klarar av perioder av stress utan att ta skada. Skadligt blir det om stresspådraget pågår länge utan tid för återhämtning, vila och sömn.

Kom ihåg: Ingen kommer att ge dig återhämtning. DU BEHÖVER FIXA DEN SJÄLV.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.