27 Dec
27Dec

Kanarieöarna hör till Spanien men geografiskt ligger det närmare Afrika. La Gomera är den näst minsta av de sju bebodda kanarieöarna. Där bor cirka 23 000 personer. På La Gomera odlas grönsaker och bananer, och turismen blir en allt större inkomstkälla.

La Gomera är en vulkanö som bildades av ett vulkanutbrott för 12 miljoner år sedan. Men risken att det blir ett nytt vulkanutbrott när du är på La Gomera är inte så stor – ön har inte haft något utbrott på 2 miljoner år.

En av de mest kända lokala specialiteterna är miel de palma, palmhonung. Den görs av saven från palmträd och smakar ungefär som sirap. En annan specialitet är almogrote, som är en röra av getost, paprika, chili, vitlök och olivolja.

Två kända soppor är sopa de berros, vattenkrassesoppa, och sopa ranchero, kycklingsoppa med grönsaker.

Precis som på övriga Kanarieöarna är det lätt att hitta god färsk fisk på restaurangerna. Ät den gärna tillsammans med papas arrugadas con mojo, små saltbakade potatisar och goda såser. Det finns också lokala viner.

Det lokala språket på La Gomera är spanska, precis som på övriga Kanarieöarna. Det går ofta bra att göra sig förstådd på engelska men du kan inte alltid räkna med att till exempel busschaufförer pratar engelska. Många av turisterna är tyskar; om du befinner dig i Valle Gran Rey är det snarare regel än undantag att du blir tilltalad på tyska om någon pratar med dig på gatan.

La Gomera är också känt för visselspråket el silbo, eller el silbo gomero. Språket kom till för att kunna kommunicera tvärs över berg och dalar. Det talades av ursprungsbefolkningen på La Gomera (och även på Teneriffa, El Hierro och Gran Canaria) men föll i glömska och fanns till slut bara kvar på El Hierro. Som ett led i att bevara el silbo infördes det som skolämne år 2000.

San Sebastián – eller San Sebastián de la Gomera – är huvudstad på la Gomera. Staden har 9 000 invånare. Staden är mest känd för att det var Christoffer Columbus sista anhalt innan han seglade över Atlanten. Huset där han bodde, Casa de Colón, är numera museum. I San Sebastián finns gott om affärer, restauranger och hotell. Dessutom finns det två stränder.

Valle Gran Rey var ett hippietillhåll på 1970-talet, och det sätter fortfarande sin prägel på byn. Här finns gott om säsongsturister, framför allt tyskar, som njuter av det sköna klimatet och ägnar sig åt yoga, livekonserter och fullmånefester. Men det går utmärkt att vara här även om man bara vill äta gott och njuta av klimatet och naturen, kanske i form av vandring. Valle Gran Rey har gott om restauranger, caféer och butiker, bland annat flera med ekologiska livsmedel. Det finns också flera stränder. En av de största sevärdheterna i Valle Gran Rey är restaurangen Mirador César Manrique, som ligger några kilometer upp längs huvudvägen och har en fantastisk utsikt över dalen.

Missa inte att vara på stranden i La Playa vid solnedgången. Oftast är det folkfest, och folk sitter och dricker öl och tittar på musikerna som trummar ner solen. Det brukar också bjudas på jonglering med eld eller annan underhållning precis när solen har gått ner.

Ett ställe att kolla in om du är intresserad av yoga och meditation är Finca Argayall. Du kan både gå dit för en enstaka meditations- eller yogaklass eller bo i någon av deras bungalows under en kortare eller längre tid. Det finns dock bara en väg dit och där är det risk för ras.

I Valle Gran Rey finns flera utflyktsarrangörer som ordnar vandringsturer, mountainbiketurer och valsafari. Det finns flera hotell i Valle Gran Rey och många lägenheter att hyra. Valle Gran Rey är också en bra utgångspunkt för att vandra.

Agulo byggdes redan i början av 1600-talet och många anser att det är en av de vackraste platserna på La Gomera. Här finns vackra byggnader i kolonialstil och flera kyrkor.

Vallehermoso betyder vacker dal och är en bra utgångspunkt för dig som vill vandra på La Gomera. Här finns några restauranger och mataffär.

La Gomera är en liten paradis på jorden, det är faktiskt synd att en del turister bara åker över till la Gomera bara för en dagstur, självklart kan man åka runt ön bara på några timmar, men det är omöjligt att upptäcka l Gomera på ett par timmar eller ett par dagar. 

Naturen på la Gomera är unikt för att inte tala om vädret, på en sånt liten ö kan man uppleva Vinter, sommar, vår, och höst på samma gång. Huvudstaden San Sebastian bjuder på värme samt en del vindar beroende på vilken månad man besöker La Gomera. 

Om man inte tycker om hettan så är det bara att åka ca 20 minuter söderut och då får man ta med sig en jacka, tanken på dessa höga berg som finns på La Gomera erbjuder la Gomera på lite kyla, älskar man starka vindar då får man åka en bit till söderut, då gäller det att man har bra balans för annars kommer man att flyga med vinden. 

Vill man uppleva dimman där man kan ha en person ca en meter ifrån och inte kunna se den då ska man åka uppåt söderut, däruppe är magiskt, Gillar man att fotografera, och vandra i ovanliga skogar då får man ta sig upp till La Laguna grande där får man uppleva en skog som erbjuder magi, rena trollskog där man får fota fåglar, och andra sortens djur. 

Vänligheten på ön, ja vad ska jag säga om detta? Man måste helt enkelt besöka ön så förstår man det jag ej kan beskriva med ord. 

När det gäller mat, är allt som serveras på bordet ekologisk och färskt. 

Den sortens turismen som besöker la Gomera återkommer nästan varje år, de flesta som besöker la Gomera är tyskar och dessa brukar vilja njuta lite mer om denna fantastiska ön. 

Sedan finns den sortens turismen som besöker ön under en dag. 

Om du ej har besök denna vackra ön, då tycker jag att det är dags att planera en sådan resa, vem du än är så kan jag garantera dig, er att ni kommer ej bli besvikna.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.