31 Dec
31Dec

Att leva i nuet är inget nytt för någon av oss, vi vet att vi bör leva i nuet, vi vet att en dag kommer livet ta slut. Vi vet så otroligt mycket men ändå är få människor på denna planet som verkligen lever i nuet. 

Vi joggar och stressar som om vi skulle leva för evigt, sällan finns döden i våra planeringar, många av våra planeringar ser ut som om vi skulle leva för evigt. Självklart är det inte okej att vi ska gå omkring och tänka på döden hela tiden, men det skulle vara bra om döden skulle vara på en hörna i allt vi planerar. Detta kan låta konstigt och absurd, men jag har en poäng i det jag försöker förmedla. 

Låt mig förklara vad jag menar med att vi bör ha döden på en hörna i allt vi planerar. Varför inte besöka sjukhuset.? På alla sjukhus runt om i vårat avlånga land finns en speciell avdelning på varje sjukhus. På denna specifika avdelning är man dömd till döden, när man hamnar där vet man att därifrån kommet man inte levande. Vad tror ni dessa patienter tänker på? 

Samtliga patienter, medveten eller omedveten har döden i deras planer. 

Det finns även människor som lever mittibland oss som har döden i deras planeringar. Detta kan låta jobbigt och osmaklig men jag kan säga att dessa individer lever lyckligare än vi alla andra. Varför ? För att dessa var ”dömda till döden” men har fått gåvan att få hälsan tillbaka. 

När man har varit med i en allvarlig olycka och blivit handikappad eller människor som fötts utan armar och ben eller med andra typer av handikapp, dessa människor har minst två saker vi andra vanligtvis saknar. 

1. Dessa människor är ödmjuka inför livet och alla deras planeringar.

2. Dessa människor tar inte livet för givet och därför lever dessa individer i nuet. 

Att inte ta någonting för givet och att vara ödmjuka när vi planerar är lika med att ha döden i alla våra planeringar. 

Står på toppen av berget och kommer att tänka på att leva här och nu och inte skjuta saker på framtiden. En av de största förebilderna jag har är livet i sig. 

Livet är kort, sägs det. Men en av de få saker vi inte vet är om vi får ett långt liv eller om det blir kortare än förväntat. Det enda vi vet är att det någon gång kommer att ta slut.

Vi bär alla på erfarenheter som präglar vår livssyn. Som liten trodde jag att alla skulle finnas för alltid och att den tryggheten jag hade alltid skulle finnas där, men min livssyn förändrades när jag förlorade min mamma alldeles för tidigt.

Ju äldre jag blir och närmar mig hennes ålder desto viktigare blir det för mig att inte ta något för givet, att ta tillvara på tiden och göra saker här och nu. Att inte skjuta upp saker för länge, för då kan det vara för sent.

Med min erfarenhet så är det ingen självklarhet att jag kommer att bli gammal, vilket kan uppfattas som en negativ livssyn. 

Det är fascinerande hur vi kan påverka och motivera människor i vår omgivning. Jag har under mina år som ledare motiverat mina medarbetare och deras omgivning och kommer att fortsätta att göra det så länge jag lever.

Vi behöver alla motivation till att förverkliga våra drömmar och det är underbart när jag kan bidra till att mina kollegor gör en dröm till verklighet.

Planera inte sönder ditt liv, och arbeta dig ej sjuk. 

I dagens samhälle är det otroligt lätt att komma på villovägar från dina prioriteringar och det som verkligen är viktigt. Det beror dels på att vi lever vårt liv i ett väldigt högt tempo samt bombarderas av distraktioner från sociala medier och alla olika håll.

Sluta ta varje dag för givet. Du vet bättre än så. Livet är till för att fyllas av glädje och därför bör du från och med nu börja planera in något du älskar, om så än bara för 5 minuter varje dag. Det kan vara allt ifrån att börja promenera i naturen 10 minuter innan jobbet varje morgon till att börja måla (igen?), boka in en danskurs inför sommaren eller bara börja hänga mer med dina vänner? 

Först och främst. Ingen dröm är för stor när det kommer till att börja jobba för att förverkliga den. Det är du nämligen skyldig dig själv! Det spelar ingen roll om drömmarna är realistiska eller inte. Henry Ford sa det bra. “Det spelar ingen roll om du tror att du kan eller inte, du kommer ha rätt!”

Livet är ett äventyr och man får bara en chans, så se till att göra något fantastiskt av det!

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.