07 Mar
07Mar

Han kommer hem efter en stressig dag på jobbet och vill helst bara ta det lugnt och sjunka ner i tevesoffan och varva ner. 

Hon kommer hem efter en stressig dag på jobbet och vill dela med sig av dagens händelser. För henne börjar nu en ny del av arbetsdagen, arbetet i hemmet, och hon fortsätter på högvarv. Vad händer? 

Han blir irriterad för att han inte får vara ifred och hon blir arg och besviken över hans passivitet och ointresse. 

Visst känner vi igen oss! Scenariot är välbekant för många par. Tänk så lika vi låter därhemma. Vi sitter fast i en slentrian som är svår att bryta, även om vi är medvetna om att den tär på förhållandet. 

Det finns många nivåer i ett äktenskap. Kanske den allra mest grundläggande nivån är att det måste finnas kärlek och att man måste visa varandra omsorg och respekt. Finns inte det, då finns det inte mycket ömsesidighet i förhållandet att bygga vidare på.

Testa att sluta göra allt du brukar göra och se vad som händer. Om du inte tar hand om disken, tvätten eller städar. Kommer han då upptäcka att det behövs diskas, tvättas och städas?

Kommer han att göra det eller kommer han att ifrågasätta varför du inte har gjort det eller…???

Jag tror att du ska börja redan i hur du själv ser på saken. ”Hur ska jag få min man att hjälpa till?” I ett hem med flera vuxna delar man på jobbet, det är ingen som ”hjälper till”. Men då gäller respekt från bägge håll, dvs du får respektera att din utvalda partner sätter sina gränser för hur och när saker ska göras. 

Ett samtal mellan två vuxna där ni delar upp jobbet mellan er, om det sen blir varannan vecka eller vissa uppgifter är ju upp till er. Att byta en vana, att ändra ett mönster kommer inte hända på en kvart, men om man vill… så går det. Finns inte en endaste genetisk förklaring till att män skulle vara sämre än kvinnor på att sköta ett hem. 

Vanliga fel som män gör när de grälar.

Höjer rösten eller får ett kallt, skarpt eller distanserad tonfall.

Fäller nedlåtande kommentarer som ........

Avbryter henne med olika argument för att underkänna hennes känslor eller rätta hennes påpekanden.

Rättfärdigar sina handlingar genom att förklara att hennes tolkning är felaktig. 

Kritiserar och tillrättavisar henne genom att förtydliga det han säger.

Uttrycker frustration över att man inte kommer någon vart med grälet. 

Bagatelliserar hennes känslor i stället för att bara lyssna utan att säga något mm. 

Det här är de vanligaste fel män gör under upprörda samtal eller gräl, men det kan också ta till samma knep som kvinnor använder. Mannen har en tendens att bekämpa eld med moteld. Han tänker: ”Om du gör så mot mig så kan jag göra detsamma mot dig. 

Skaffa dig en ny man eller skaffa dig ännu mer tålamod 😉 

Lycka till!

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.