24 Dec
24Dec

Det finns personer som inte tänker på hur man tar hand om dig, som inte har dig i åtanke, men som ändå bygger ett högt stängsel för att inte förlora dig. Detta är relationer som är baserade på egot och en medberoende personlighet som kräver och förvränger något så nobelt som omtanke, vilket bara skapar ett ostoppbart flöde av tårar.

Rädslan för ens älskades frånvaro innebär framförallt en brist på självförtroende och även ibland den farliga idén att man anser partnern vara en personlig ägodel. Alla relationer som är baserade på någon form av rädsla skapar lidande.

Vissa personer vet inte hur man tar hand om dig, hur man torkar dina tårar eller gör dig lycklig. Men kom ihåg: om de inte tänker på dig, glöm inte bort att tänka på dig själv. Lyssna på ditt hjärta och ta hand om dig själv.

Det är viktigt att vi tänker lika mycket på andra som vi vill att andra ska tänka på oss. Om vi tycker om en person bör vi göra allt vi kan för att visa det och göra denna person glad.

Vid det här laget i livet vet du säkert att det inte är samma sak att känna att man tycker om någon som att visa det. Det finns personer som inte har sociala förmågor och som, trots att de får mycket kärlek själva, inte klarar av att visa det tillbaka, eller som visar det på ett dåligt sätt.

Denna känsla av att inte känna att man får korrespondens visar på något som är ett stort problem idag, och som skapar problem och obehag. Det finns många par som glider ifrån varandra för att där inte finns tillräckligt med tålamod. Har det hänt dig någon gång?

Det är inte nödvändigt att ge någon guld och gröna skogar, att rädda någon från allt ont i världen eller att någons partner hela tiden måste säga att personen tycker om en. Det är faktiskt så att en person kan älska utan att säga det, och det motsatta är också sant: en person kan uttrycka hur mycket vi betyder även om vi kanske inte betyder något alls för den personen.

Omtanke och kärlek kan visas på många sätt. Men det finns de som tycker att deras sätt är det enda rätta, utan att tänka på hur den andre är och vad för slags omtanke hen behöver.

Det är inte alla som vet hur man tar vara på något, hur man skapar relationer, eller hur man erbjuder utrymme för personlig utveckling när man är i en relation. Ingen av oss vet precis allt om mänskliga relationer, men när det kommer till kärlek är det viktigt att erbjuda det du själv behöver.

Om du vill att andra ska visa uppskattning, börja då med att visa uppskattning själv

Om du vill att andra ska bry sig om dig, börja då med att bry dig om dem först

Om du vill bli älskad, visa då att du älskar den andra personen först.

Den som tycker om dig bör också visa det varje dag, på små enkla sätt som personen själv väljer. Vi bör självklart även visa dessa små tecken på omtanke mot oss själva, för de är verkligen viktiga i det långa loppet.

Det går inte att bara “vara” i ett förhållande, utan du måste även visa att du bryr dig om din partner. Det är inte så värst svårt, och ingen förlorar på att visa omtanke.

All kärlek som du visar för din partner gör att du växer som människa.

När ett par träffas är allt nytt och spännande. Man har överseende med irriterande småsaker som partnern gör, men efter ett tag bleknar det rosa skimret. Istället för att du får höra ”Vad snygg du är”, så kommer kanske ett: ”Varför har du jämt den där tröjan på dig?” 

Om det här låter som din relation, så måste du och din partner sätta er ner och vara ärliga mot varandra. 

Ni måste våga konfrontera det som har förändrats mellan er. Hitta de saker som ni gjorde i början av relationen och som skapade attraktionen mellan er. När det är gjort, måste ni bestämma er för att börja om och ni måste jobba med det här båda två. Det kommer inte att ske automatiskt och det kan kanske kännas tungt och hopplöst ibland, men ge inte upp - det går att hitta tillbaka till varandra igen. 

Under mina många års yrkeserfarenhet som beteendevetare har jag upptäckt ett märkligt fenomen, när jag arbetade med familjer med olika typer av problem, för det mesta arbetade jag med par som hade av någon anledning glidit isär. 

Det finns två sätt för ens partner att visa sin missnöje. 

Det ena känner vi till, när ens partner talar illa om sin partner, berättar om allt som partnern gör och inte gör mm. 

Den andra är när den ena partnern glorifierar sin partner och talar endast gott om sin partner. Ett sätt att blunda för problemet. Självbedrägeri. 

Självklart är något mycket positivt och kärleksfullt att tala gott om sin partner

och det uppmuntrar jag er alla att göra som lever i en kärleksrelation, så länge man är realistiskt. 

Förnekelsen av en dålig relation liknar en lycklig relation på ytan. Och här behöver man ha ”gåvan” att se mellan fingrarna. 

För ett tag sedan berättade en kvinnlig vän till mig hur lycklig hon var i sin relation med sin pojkvän, hon talade bara gott om honom, självklart blev jag glad över att höra detta. Men hennes kroppsspråk sa till mig något annat. 

Efter några timmar samtal var jag tvungen att ställa några frågor, och för att göra en lång historia kort, blev min vän lite mer ärlig mot mig. Jag berättade för henne att hennes kroppsspråk stämde inte riktigt med alla dessa fina ord som hon sa om hennes pojkvän. Även hennes ögon sa till mig något annat som faktiskt stämde med vad hennes kroppsspråk sa till mig. 

Det visade sig att hon var inte så lycklig i sin relation, men hon var rädd att förlora den pojkvännen hon levde med. För hon trodde inte att det fanns någon annan som ville ha henne som flickvän. 

Så länge ”offret” lever i förnekelse finns inte mycket att göra.

Steg ett på vägen mot en positiv förändring är att inse att nej, ingenting kommer att bli bättre så länge jag stannar. Känslan måste komma inifrån en själv.

Många fastnar i vånda och låter förhållandet pågå år efter år fast det är en katastrof. Man väntar på att det rätta tillfället och de rätt känslorna ska infinna sig. Det gör de inte.

Rätta, sunda känslor kommer genom agerande. Därför måste du börja med att ta språnget ut i det okända. Därefter faller bitarna oftast på plats.


Lycka till. 

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.