31 Jan
31Jan


Hur vet man om personen du talar med besitter på den kunskapen denna talar om? 

För att kunna besvara på denna fråga, måste jag ställa en motfråga. 

Har du tid? Om svaret är ett stort JA då bör man lyssna noga på denna personen som pratar med dig. Avbryt inte låt denna tala tills han eller hon blir hes. Tappa inte fokus, lyssna noga på vad denna säger, om du själv besitter på kunskap inom det ämnet kommer du att förstå ganska snart om denna har kunskap eller ej. 

Människor talar väldigt mycket nu förtiden utan att tänka och utan kunskap. 

Det värsta är inte att dessa talar utan kunskap, det största problemet är att dem är inte öppna för kunskap och därför blir det så tokigt ibland. 

Du har säkert varit med i en sånt situation där någon ger sig i en diskussion i ett ämne som denna saknar kunskap i. 

Tänk tre gånger så mycket, gör dubbelt så mycket och prata hälften så mycket. Världen är redan full av trångsynta människor som talar med andra utan att tänka, personer som säger mycket men gör lite. Så gå mot strömmen och var visare, försiktigare och friare från fördomar.

Saken är den att det är svårare att var mer flexibel i dina tankemönster om det är en väldigt komplicerad situation. En av de intressantaste sakerna du kan lära dig från kognitivt beteende är faktiskt att problem egentligen inte uppstår från de komplicerade situationerna. Sättet du tänker på dem och tolkar din verklighet kan vara din bästa vän eller värsta fiende.

Varje dag tar vi massor av beslut. Vi frågar oss själva omedelbart varför vi gjorde vad vi gjorde, varför vi inte tänkte lite mer på det först. Samma sak sker med många av orden vi uttalar. Ibland talar vi utan att tänka, och vi låter vår ilska, vår rädsla och vårt agg tala åt oss.

Detta är något vi alla har upplevt, och alla undrar vi varför det skedde. Varför är vi så benägna att fela när vi behöver resonligheten som mest? Istället för att vara besatt av självkontroll bör vi titta från ett perspektiv av lugn, emotionell intelligens, resonlighet och personligt ansvar.

Vad betyder det att tänka tre gånger så mycket, göra dubbelt så mycket och prata hälften så mycket? Är det att tänka på varje beslut så mycket vi kan och prata så lite som möjligt? Inte alls. Det är inte att gå genom livet och försöka rationalisera varje handling, känsla eller önskan i rigorös tystnad. Det involverar att använda sig av en väldigt enkel serie handlingar.


1. Lär dig att lyssna på dig själv.

2. Agera i enlighet med dina tankar och känslor.

3. Tala tillräckligt och var i linje med ditt sanna jag.


Vi inser det vanligtvis inte, men alla låter vi oss svepas iväg av samma saker. Roten till dem finns i det undermedvetna, som är fullt av fördomar. “Det är bäst att jag undviker den här personen eftersom denne påminner mig om mitt ex”, “det är bättre att säga nej till detta projekt, för om det inte gick bra för mig tidigare kommer det bli ännu värre nu”. Vi gör arbiträra värdesbedömningar utan att föra dem genom några filter eller utveckla vår medvetenhet. Så bör det inte vara.


Ett exempel på fördomar. En dag kom en man till mig när jag höll på att tala om olika sortens beteende och hur man ska hantera dem. 

Då säger en man, men Carlos du har väl inte jobbat som beteendevetare på ett bra tag. 

Och då var jag tvungen att fråga honom vad han menade med det påstående. 

Han menade att jag kanske behövde uppdatera mig och därför tyckte han att jag kanske inte hade dem kunskaper att prata om beteende. 


Då frågade jag honom om han kunde cykla och simma, svaret jag fick var ett ja på båda. När cyklade du sist frågade jag honom. Han sa att det var länge sedan ca 10 år sedan. 

Då ställde jag en fråga till honom. Menar du att om du sätter dig på en cykel nu, måste du lära dig cykla igen? 

Jag märkte att han tyckte det var pinsamt att bli avslöjad, jag var tvungen att berätta för honom att jag arbetar som beteendevetare dygnet runt eftersom jag måste arbeta med mitt eget beteende så att jag sedan kan hjälpa andra. 

Här är ett bra exempel på när människor kommer med ogenomtänkta påstående, ja det doftar ett intellektuell självmord. 


Allt som sker i våra dagliga liv utsätts för tolkningar från olika synvinklar. Det är viktigt att hitta den som ligger mest i linje med oss själva på ett hälsosamt och konstruktivt sätt. Utan bias, utan att stänga dörrar och utan att bli vår egen värsta fiende.


Du måste känna fler än en person som talar utan att tänka. Dessa personer agerar utan att ta hänsyn till konsekvenserna av sina handlingar, och ibland bryr de sig inte ens. Vi utstrålar ansvar och respekt för oss själva och andra när vi agerar utan att orsaka skada och tänker innan vi beslutar.

Stäng av ditt ego. Tro inte att du är ofelbar. Tänk, agera och tala med ödmjukhet.

Var intuitiv när det kommer till att lägga märke till fördomar. Alla utvecklar vi irrationella tankar som vi måste plocka isär och rationalisera.


VAR KLOK VAR TYST OM DU EJ HAR NÅGOT KLOKT ATT SÄGA

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.