05 Nov
05Nov

Idag är fysiskt träning mer populär än någonsin i människans historia. 

Idag har vi mer gym än pizzerior på våra gator och konstigt nog, även om vi har så många gym så är alla dessa proppfulla. 

Anledningen till träningens-hysteri har många orsak. Delvis är vi kanske mer hälsomedvetna eller behov av uppmärksamhet, tanken på vilka kroppsdelar är oftast populäraste att träna. Jag lägger inga värderingar i detta. 

Att träna den fysiska kroppen är bra på många olika sätt, så länge det finns en balans mellan förnuftet och de fysiska signalement. 

Men oavsett hur väl fysisk tränad man är kämpar vi med tankarna. Konstiga, negativa, orealistiska, tvångstankar och depression. Det får vi alla dras med förr eller senare oavsett hur fysisk vältränade vi är. 

Borde vi inte ha flera ”tankens-gym”, där vi kan träna våra tankar ?  För i slutändan är tankarnas kraft som styr och är avgörande på hur det kommer att sluta. 

Jag hör för ofta om den fysiska träningen och vikten att gå på gym. Men aldrig hört jag om att tankarna börs tränas. Kanske för att vältränade tankar ej syns på ytan och därför får man inte heller uppmärksamhet, i en tid där vi hungrar efter uppmärksamhet. 

Tänk dig hur du tar fram en citron och delar den med en kniv. Pressa några droppar av saften direkt i munnen. Känn hur det smakar. Hur reagerar du? Du kanske kunde känna effekten av din tanke och riktigt känna smaken av en citron. Du kanske även märkte en kroppslig reaktion, att det "sög" i mungiporna, salivutsöndringen ökade och magen förberedde sig för att ta emot föda. Kroppen tar hjälp av sin erfarenhetsbank där vi lagrar våra minnen och erfarenheter av vad vi upplevt. De kan sedan framkallas olika lätt beroende av vad det är för erfarenheter.

Ett annat exempel kan vara att du vantrivs på jobbet och får ont i magen när du är där. Det kan gå så långt att när du vaknar på morgonen och bara tänker på jobbet så får du ont i magen. Det kan vara som en "trigger" - en utlösande faktor bara att tänka på jobbet. Eller som en betingning (ett inlärt reaktionsmönster).

Man kan också lära sig att använda positiva "triggers". Om du vid varje djupavspänningsövning t.ex. tänker orden "lugn och avspänd" så kan det så småning om räcka att säga de orden (även under stressiga förhållanden) för att bli mer lugn och avspänd. Övning ger färdighet. Att medvetet andas ut varje gång man sätter sig ner eller då telefonen ringer kan också vara en avspännings"trigger".

Vi påverkas både av våra positiva och negativa tankar. Använd dig av den potentialen att påverka dig själv i positiv riktning med tankens hjälp.

Fyll på med mer positiva konstruktiva tankar så får färre av de negativa tankarna få plats. Låt dina tankar vara mer här och nu, istället för i det förflutna eller i framtiden. Då hushållar du bättre med din energi och klarar bättre dagen idag. När du är mer närvarande i det du gör ökar livsglädjen och tillfredsställelsen.

Tankens kraft och tankens träning, handlar inte om det man kallar för ”positivt-tänkande. Positivt-tänkandet är lite luddigt och icke specifikt. Så enkelt är det inte att om jag tvingar mig att tänka positivt så blir det på automatiken ett positivt resultat. Det skulle handla mer om en förnekelse. 

Tankens träning har mycket med tankens-mognad samt en hel del erfarenhet, och en vilja att göra en förnedring som kommer en att må bättre. Det är här vi tycker det är svårt, att behöva ta sig igenom det svåra med ett positivt tänkande som har sina rötter i en vältränad tankesätt. 

Hur du tänker, och tror, så kommer resultaten att vara. Låter detta skrämmande?  Det borde skrämma oss lite, för jag tror att många av oss kan bekräfta att påståendet är sann. 

En stor del av all input vi får under dagarna är negativ och även om vi hör positiva saker har de en förmåga att rinna av oss. Vår hjärna är dessutom inställd på att uppmärksamma negativa tankar mer än positiva. Under evolutionen har det haft ett syfte, men idag får det oss tvärtom bara att må dåligt. Det blir liksom överbelastning av negativa tankar i hjärnan. Som att ha en radio i bakgrunden som står inställd på kanal jämmer och skval för jämnan. 

Negativa tankar sätter sig som kardborrar i vårt medvetande och eldar på ältande, oro och ångest. Det i sin tur får sympatikus att gå igång. En negativ tanke kan räcka för att försätta kroppen i kampläge.

Tänk om och tänk nytt! 

Det kan låta lite motigt och tungt, men det går faktiskt att träna hjärnan till att tänka positivt. Och positiva tankar kommer du att reagera annorlunda på. Men, det kräver övning och lite mera övning. Det snabbaste sättet att få kontroll på tankarna och få lite lugn är att andas. Vadå, det gör vi ju hela tiden? Jo, men det gäller att andas rätt. Genom att andas djupare och färre andetag aktiveras vagusnerven och systemet lugnar ner sig. 

Ett första steg är att sätta sig ner och följa sina andetag in och ut. Svårare än så behöver det inte vara. Vissa blir provocerade till en början, det händer ju liksom inget! Men lugn, efter ett tag kommer du att märka att du allt snabbare hittar ett inre lugn.

Du kanske inte kan förändra dina problem. Men du kan förändra sättet att se på dem. Det kallas för acceptans eller omvänd psykologi.

Acceptansen är en produkt av en mycket vältränad tankesätt och som slutresultat får du tålamodet. 

Den fysiska träning hjälper din fysiska kropp och delvis dina tankar. Men dina tankars träningen ger tankekraft som kommer att förändra hela ditt liv. 

Du kan inte förhindra att fåglar flyger över ditt huvud, däremot kan du förhindra att fåglarna bygger bo på ditt huvud. 

Jag är fri att tänka vilka tankar jag vill...

Mina tankar påverkar hur jag mår...

Så vad väljer jag att tänka på?

Sånt som får mig att må bra så klart!"

Lycka till.

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.