17 Jan
17Jan

Tänker du på något just nu? 

Det är helt okej om du ej tänker på något speciellt just nu, och tar dig tid att slappnar av efter en lång arbetsdag. 

Har du någonsin funderat över hur många av dem alla olika sorts tankar som landar i ditt huvud är dina egna tankar? 

Om du har inte funderat på detta, måste jag erkänna att jag tänker väldigt ofta på just detta: ”hur många av dem tankar jag bearbetar är i själva verket mina egna tankar? Men att jag är djup som havet är väl ingen hemlighet för några av er. Jag är dock glad och tacksam över att jag än har inte slutat tänka. 

Hur medvetna eller omedvetna vi än är, fylls våran hjärna med massor av tankar som i själva verket är inte våra egna tankar. Det är information vi tar in dagligen och bakom den information finns oftast en baktanke som ej gynnar oss själva. Den information kan ha olika sorts syften som ej gynnar oss. 

Det kan handla om att skapa, oro, rädsla, ovisshet, otrygghet, hat, högmod eller helt enkelt vill visa krafter i vårt samhälle få oss att tänka på ett annat sätt som vi ej är vana vid. 

Detta med att tänka själv är lite underskattad i dagens samhället, vi är så otroligt påverkad av allt vi hör, ser och läser att många av oss har slutat sila och granska all information vi tar in. Många av oss är besatta i olika typer av tankar som vi inte har lagt så mycket tid på att granska. Det är ju jobbigt att tänka själv eller hur? Det är mycket enklare att någon annan tänker åt oss! 

För ca 8 år sedan ville jag göra ett test här på Facebook. Syftet med den långa retoriska texten var att se hur många människor har en förmåga att tänka själv, och hur många klarar av att granska en text. 

Jag tog mig tid att skriva en påhittad informativt text, texten var så pass bra formulerad att,  av 1000 personer som läste texten och även kommenterade texten, bara tre av 1000 hade en förmåga att tänka själva. Texten var dock påhittad och ingenting i texten stämde med själva ämnet. Tänker inte gå in på vad det var för sorts text jag skrev om. Men det var en mycket laddad text som skapade känslor. Detta kan absolut inte användas som forskning för jag är absolut ingen forskare, däremot en person som ifrågasätter och analyserar i princip allt jag ser, hör och läser. 

Att endast tre av 1000 personer som läste texten klarade av att avslöja  att hela texten var ett påhittat information som inte hade någonting med verkligheten att göra, vill jag tolka som ett tillfällighet och absolut inte som nån sorts forskning. Jag vill ändå tro att fler än tre bland 1000 personer klarar av att granska information man tar in. Men i vilket fall var detta ändå ganska skrämmande. 

I vårt samhälle finns det kvinnor och män lite här och där som ifrågasätter mycket av allt som av någon anledning har blivit normaliserad. Och dessa människor blir på automatiken stämplad med olika typer av stämpel. 

Vi lever dock i ett samhälle där det är inne att stämpla folk som inte tycker eller är som alla andra. Jag förblir dock en fisk som simmar mot strömmen 

tills döden faller in. Det kostar dock ett dyrt pris att vara en fisk som simmar mot den starka strömmen, ensamheten är ett faktum för samtliga. 

Det finns en enorm kraft i våra tankar , och våra tankar avgör hur det kommer att gå för oss, nu syftar jag inte på högmod , utan på ödmjuka positiva tankar som driver oss till positiva resultat.

Som vi tror, så kommer också att bli! 

Är det då meningsfullt att överhuvudtaget prata om positivt tänkande? Svaret skulle kunna vara; Det beror på. Vettigt positivt tänkande handlar förmodligen mest om ett sunt tänkande som då främst är ett realistiskt tänkande där man också har förmåga att se möjligheterna. 

Realismen ligger i att se eventuella hinder men ändå inte missa de möjliga vägarna mot det mål som man satt upp.

Sunt tänkande handlar förmodligen inte så mycket om att ”rycka upp sig” och träna sig att tänka att allt är positivt och okomplicerat

Ofta behöver vi också stöd för minnet. Det är inte så att vi inte minns men om man har en förutfattad uppfattning om att man, i vissa avseenden, är värdelös så kommer alla livshändelser passera genom detta filter. 

Händelser som bekräftar antagandet kommer att lyftas fram och omhuldas. Vi ger dem en ”hedersplats” i hjärnan, i minnet. Prioriteringen leder till att vi framöver lättare kommer i kontakt med dessa tankar. Om de positiva tankarna, eller livshändelserna, skall få samma framskjutna plats i minnet så måste man ofta hjälpa dem på traven. De utgör ju svåra undantag på det som vi egentligen tror på.

Är du en av dem som får hela dagen förstörd om något går fel på morgonen? Det är antagligen för att du halkat in i en negativ spiral. Låter du en negativ tanke blomma upp sprider den sig snabbt till fler - och det mesta runt omkring dig blir negativt och tråkigt när du väl kommit igång.

Var försiktigt så att du ej blir smittad av covid, det kan leda till döden, precis som negativa tankar är extremt smittsamma och kan även leda till döden. 

Det är lätt att glömma hur starkt vår egen tankekraft påverkar vår vardag. Det går att ta sig ur en negativ spiral - och det gäller att trotsa den. Känner du dig för sur och nere för att gå på den där bion du och din vän planerat att se? Eller känner du att du måste ta en "sjukdag" för att vara hemma och sörja och älta att du inte lyckades så bra med den senaste rapporten? Strunta i tankemonstren! Gå iväg på bio och släpa dig till jobbet i alla fall! Väl på plats får du hundratals av andra saker att tänka på som drar ur dig från din negativa spiral - och du kan dessutom få ventilera dina problem med din vän eller arbetskamrat.

Kom ihåg...

Slopa de låga förväntningarna – men akta dig samtidigt för att sätta ribban för högt. Jobba på att lägga märke till alla de småsakerna du lyckas med och är stolt över, snarare än att fokusera på det som går dåligt.

Du är värd dina egna tankar och du är utan tvekan värd att tänka positivt. 

Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.