17 Feb
17Feb

Vi bedömer oftast människor med ögat och sällan med örat.
Det är naturligt att vi imponeras och attraheras av det vi fångar med ögonen.
Sedan finns det människor som ej låter sig bli varken imponerade eller attraherade av det de ser. 

Dessa människor har, det jag kallar för den analytiska örat som analyserar varje ton, varje ord och dess sammanhang. Det handlar om människor som har ett högt eget värde, och av denna enkla anledningen värderar dessa inte det ytliga. 

Det handlar om människor som intresserar sig för innehållet och inte alls så mycket av yttre skönhet. Jag pratar om den intellektuella människan som har ett stort behov av intellektuellt stimulans. Den typen av människor har förmågan att avslöja det som ej är äkta, de faller inte för varken vackra ord eller snygga former. De värderar andra utifrån innehållet och inte utifrån skönheten.

Den typen av män och kvinnor kallas för Alfa-typen. Men vad är det? Alfa är en kvinna eller en man som är: lugna och trygga i sig själva, alfa har inga behov av andra människor för att bli lyckliga. Dem lever sitt eget liv och framförallt kastar inte dem sin tid varken i människor eller i saker som inte utvecklar dem. 

Det finns en stor missuppfattning i almenheten när det gäller alfa kvinnor och män. Dessa människor blir oftast stämplade som arroganta, nonchalanta och dominanta. Men detta är utan tvivel ett felaktig omdöme. Dessa kvinnor och män har större krav på en partner, dem nöjer sig inte med den första och bästa som visar uppmärksamhet eller påklistrande komplimanger. 

Alfa typen är kvinnor och män som har gått igenom mycket i sina liv, de har upplevt de mest jobbigaste upplevelser en människan kan uppleva. Alfa typen har granskat sig själva, vänd och vridit på varje sten i sitt inre, och till slut har dem hittat sitt eget värde. 

Alfa typen har även utvecklat konsten att ignorera på ett snyggt sätt, som gör dem ännu mer intressanta och attraktiva. När jag gick på universitetet hade jag en vän som utan tvekan var och fortsätter vara en Alfa. I detta fall handlade om en man alfa. 

Han var inte den mest attraktiva man enligt normen. Han var lite som jag, lite rund inte super lång, han var en introvert som hade lärt sig att leva i dessa extroverta koder i vårt samhälle. Han kunde hålla ett tal som fick alla att tappa hakan. Men därefter var han helt slut och ville inte se människor på ett tag. Den känsla känner jag igen. 

Denna underbara klasskamraten blev kallad och stämplad för allt möjligt. Arrogant, nonchalant, vem tror han är? Etc. Detta var i början, första terminen. I andra terminen vände allt för hans fördel. Vi hade 22 tjejer i klassen och några av dessa tjejer stack ut i skönheten enligt normen. 

Dessa tjejer var vana av att få uppmärksamhet av alla killar förutom av min vän och mig. Det var då jag upptäckte att jag kanske var också en alfa. Mitt fokus var endast i studierna för mer tid än så hade jag inte. Vem vet vad jag blev kallad för? 

Men det fanns stunder då jag hade lite tid att observera vad som pågick runtomkring mig. Jag märkte att klassens ”snyggaste” tjejer började intressera sig för min vän som inte ens reagerade när dessa tjejer satt bredvid, måste erkänna att jag njöt lite av att se hans fokus på allt annat än på skönheten bredvid sig. 

En dag kom ”klassens snyggaste tjejer” och ville prata med mig, de undrade vem min vän var för speciell kille som inte var som alla andra. Vad ska jag säga? Jag sa, hmmm han är en trevlig prick en kille som verkligen har hittat sig själv och framförallt har han värderat sig själv högt. 

Han är även attraktivt i mina ögon som vän, sa jag till tjejerna. Dessa tjejer struntade fullständigt i alla komplimanger och blickar dem fick av alla andra killar i klassen som hade gjort vad som helst för att få en kram av dessa skönheter. Det som i början var ett ego injektion och ett beroende blev en insikt som förvandlade tjejernas syn på sig själva. 

Min vän blev den mest intressanta och hetaste killen bland tjejerna i klassen resterande 4 år på universitetet, detta kallar jag för konsten att ignorera snyggt. Det finns två typer av ignorering, det ena handlar om eget värde, respekt för sig själv, egen trygghet och alla lika värde oavsett kroppsform. 

Det vill säga det yttre imponerar aldrig en alfa. Sedan finns en annan typ av ignorering som speglar osäkerhet, saknad av ett eget värde, nonchalans och arrogans. Det ligger i människans natur att intressera sig för det som är svårare att få 

och även sticker ut från mängden, det lätta vet man att man kan få i princip när man vill, och detta kan bli tröttsam, ointressant och tråkigt efter ett tag. 

Om du ska ignorera någon gör det snyggt. 


Juan Carlos Díaz

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.