28 Dec
28Dec

Alla vet vi vad en kram eller omfamning är för något. Det är en handling där man omsluter med armarna, men den innefattar även en hopdragning av armarna i tillgivenhet eller att innesluta. Vi kan även definiera den som att hålla en annan person nära mellan våra armar som en form av hälsning, för att ge tillgivenhet eller tillhandahålla tröst. 

Omfamningen är alltså ett utmärkt sätt för två personer att kommunicera utan ord. Men har du bortom alla dessa teoretiska definitioner någonsin tänkt på allt som en kram innefattar? Alltså hur vi upplever kramar och vilken påverkan de har på oss?

Den läkande kraften av en kram. Kraften av en kram är mer än bara ett par sekunder av kroppskontakt. Det skapar en stark länk mellan kropp, själ och känslor. Det bildar en hel våg av kemiska reaktioner som har en stor inverkan på vårt välmående och hälsa.

Någon placerar en hand på din axel, lägger armarna om dig eller kramar din hand och helt plötsligt känns livet lite lättare. Kroppskontakt är nödvändigt för vårt fysiska, psykiska och emotionella välmående. Kraften av en kram kan öka glädjen och gemenskapen som kommer med en lång rad hälsofördelar.

Kramar är definitivt en fantastisk terapi och ett sätt för oss att kommunicera empatiskt. Genom kramar kan vi visa välvilja, kärlek och stöd. Ett underbart sätt att få sig själv och någon annan att må bra. Kramen påminner oss om att vi inte är ensamma och hjälper oss att bygga upp självkänslan och självförtroendet. Kramar kan hjälpa oss att övervinna rädslor, stimulera sinnena och lugna själen. 

Det är ingen tvekan om att beröring är livsviktig för oss. För många är närhet och beröring så självklart att vi först märker saknaden när vi blir utan den. Vi kan överleva utan mänsklig närhet, men vi kan knappast leva.

Att krama är en fantastisk form av att ge kärlek till personerna omkring oss. Det är en smekning av själen hos dem som står oss nära. Alla skulle vi fungera bättre om vi kramade och lät oss själva bli kramade oftare, för även om kramar är en vardaglig handling, är vi inte helt medvetna om vad de tillhandahåller oss med.

Det är sant att det finns många olika typer av kramar. Vissa är av mer positiv natur, andra mer negativa; varje har rum för olika syften och etablerar ett symboliskt språk mellan personen som ger den och den som mottar. Men det viktiga är inte bara att motta kramar, utan även att ge dem och be om dem om det krävs.

Hjärtat behöver tillgivenhet, välvilja och massor av kramar. VAR INTE SNÅL MED DINA KRAMAR 🤗

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.