27 Dec
27Dec

Varför inte skriva en text som är passande till jultiden? 

Tänker du på löften 2023. Om så är fallet uppmuntrar jag dig att läsa den här texten först. 

Nej, jag ska inte ge några tips på hur du ska komma i form, jag är själv tjock och nöjd med det. 

Däremot kommer jag att försöka ge er lite tips på hur ni ska se era kroppar från ett positivare perspektiv. 

Här är en grundläggande paradox om piggsvinen i vår värld: Vi vill veta sanningen om oss själva, men vi vill mycket gärna slippa veta sanningen om oss själva. Vi både söker och motsätter oss insikten om vilka vi egentligen är. 

Börja med sanningen om våra kroppar. Vi köper vågar och speglar och byxor med midjemått för att få veta sanningen om tillståndet hos våra kroppar, och sedan undviker vi, ifrågasätter och gör oss av med dem om vi inte tycker om den sanning de avslöjar. 

Problemet med en våg är att den är svår att lirka med. Många människor (särskilt människor av ett viss kön som jag inte skall namnge) närmar sig vågen med yttersta försiktighet. 

De tar av sig skorna innan de stiger på den, i många fall vill de ha lika stor avskildhet som i biktstolen. De stiger bara på den en viss tid på dagen - oftast på morgonen innan de här ätit men efter att ha varit på toaletten. De tar av sig alla kläder de råkar ha på sig, såväl som smycken, hårprydnader, lösa tandplomber och tjockt läppstift innan de stiger på den. 

De andas ut innan de tittar på siffrorna. 

Det att vågar inte är de mest exakta instrumenten för att avslöja sanningen om vårt fysiska tillstånd. (Bra, jag är kanske i bättre form än jag trodde.) Inte långt från där jag bor finns en anläggning som mot en obetydlig avgift mäter fettinnehållet i din kropp genom att säga åt dig att blåsa ut all luft ur kroppen och sitta i en stol under vattnet tills du ser en bild av Jesus i slutet av en lång tunnel av vitt ljus. 

Jag förslå ett annat metod som är faktiskt alldeles gratis. Intresserad? 

Läs vidare. 

Nästa gång du går ur duschen, ta ett stoppur och stå spritt naken framför en kroppsspegel. Starta klockan och stampa foten i golvet så hårt du kan. När saker och ting slutar röra på sig, stoppa klockan och avläs tiden. 

Jag är nere i två dagar, tre timmar och sex minuter. 

Vi försöker lirka med speglar också. Listiga varuhus låter människor prova kläder framför speglar där belysningen är så matt att kunderna över huvud taget  inte kan se några fel eller rynkor och i själva verket knappast kan urskilja sina egna anletsdrag. Syftet är att övertyga dem att se flera år yngre ut. 

Vad ska vi säga om dem flesta bilder på Instagram? 

Som fotograf som jag också är, möter jag människor som vill att jag skall fota dem, inte bara fota dem utan också omvandla dem så mycket att dem vill se ut som 25 år gamla, fast i själva verket är dessa över 50. Älskade läsarna jag fotar er mer än gärna men jag kan inte göra underverk. 🤦‍♂️

Jag respekterar så klart alla fotografer därute som sysslar med sånt, men jag vägrar att göra såna saker. 

Våra kläder försöker också säga sanningen om våra kroppar. Men vi lyckas kringgå det också. Skickliga marknadsförare säljer kläder med förskönande beskrivningar, till exempel jeans med ”ledig passform”. Tanken är att materialet är så väl tilltaget att de kan bäras av en person som är två eller tre storlekar större än den som står på etiketten. 

Vågar och speglar är redovisningsinstrumentet. De säger något om verkligheten. Vi kan försöka lura dem om vi vill, men de talar sanning, om vi låter dem göra det. 

Det är i gemenskapen med andra människor som vi kliver upp på vågen. Jag vet inte om du behöver ett instrument för att få veta hur många kilo du har gått upp eller ett måttband för att se hur många centimeter du har lagt ut, men en sak vet jag: Vi behöver andra människor som säger sanningen om tillståndet i vårt hjärta. 

Alla har svaga punkter och blinda punkter som vi inte klarar att hantera på egen hand. Vi behöver någon som påminner oss om våra djupaste ambitioner och värderingar och varnar oss när vi kommer in på fel spår. 

Vi behöver någon som hjälper oss att ifrågasätta våra motiv och rannsaka vårt samvete. 

Vi behöver någon som utför andlig kirurgi på oss, när hjärtat hårdnar och blicken fördunklas. 

Vi behöver sanningssägare. 

Vi behöver dem därför att vi har en förbluffande förmåga att förneka sanningen om oss själva. Självbedrägeri, är en mystisk process där vi drar en slöja över våra egna ögon. 

Vi förnekar, understryker eller minimerar det som vi vet är sant. Vi hävdar, förgyller och upphöjer det som vi vet är falskt. Vi förskönar otrevliga realiteter och säljer de förskönade versionerna till oss själva. 

En lögnare kan förvandla: ”Jag talar en massa osanning för att underblåsa min stolthet” Till: ”Ibland friserar jag sanningen av hänsyn till andra människors känslor” 


Ta av dig slöjan.

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.